USD 41.20 41.58
  • USD 41.20 41.58
  • EUR 41.25 41.58
  • PLN 10.26 10.50

Екологічне лихо на Волині: селяни потерпають від нестерпного смороду через завод нардепа

9 Липня 2019 12:24
Мешканці села Холопичі Локачинського району потерпають від нестерпного смороду. Люди скаржаться, що в річку зливають нечистоти.

Хто труїть волинян – з’ясовували журналісти ТРК Аверс.

Поспілкувавшись із місцевими жителями журналісти дізналися, що випадки різноманітних тяжких захворювань, зокрема онкозахворювань, тут – не рідкість.

Люди кажуть, що причиною може бути те, що у місцеву річку зливають нечистоти, і роблять це щовихідних.

«Весь час смердить. І в школі смердить зайдеш, і зранку відкриваємо церкву – бо я староста церкви – то смердить, як вітер з тієї сторони. Це неможливо», - розповідає місцевий житель.

Аби побачити, де ж саме зливають нечистоти, журналісти побували поблизу річки.

З річки сморід йде нестерпний. А у тому місці, де зі слів місцевих щосуботи зливають відходи, видно слід від шлангу. Але це – не єдина знахідка. Зовсім поблизу виявили ще одну причину смороду – купу курячого посліду.

Неподалік річки розташований птахокомплекс «Губин», який входить до бізнес-імперії «Пан Курчак», що належить нардепу Сергію Мартиняку. Зі слів селян, більше нема кому вивозити послід у таких об’ємах.

Голова екологічної комісії Волинської облради Василь Столяр переконаний, що курячий послід потрібно утилізувати і надзвичайно шкідливо одразу використовувати його в якості добрива.

«Він концентрований до тієї норми, що не можна його вносити в грунти – він має відлежатися: за ДСТУ. Коли була санепідемстанція – Янко: вона з цим боролась, але не вийшло. Ви знаєте, хто стоїть за цим? За однією фабрикою – Добкін і Кернес, за другою – Мартиняк. Всі – депутати. І перетворили все на такий хаос, який зараз є. А послід має відлежатись один рік. Його заборонено продавати навіть птахофабрикам», - каже Василь Столяр.

Викидаючи послід на поля, зі слів Столяра, підприємці порушують закон.
«Я вважаю, що це – злочин. Адже є спеціальні підприємства, які утилізують цей послід, спеціальні місця, санітарні зони… хай покажуть – одна птахофабрика, друга птахофабрика – куди вони за стільки років діли цей послід?!» - каже голова екологічної комісії облради.

Купа посліду, яку журналісти побачили в кількох метрах від річки в Холопичах, ймовірно, одна з багатьох на Волині, яка може завдати чимало лиха здоров’ю людей.

«Сам послід – він знищує родючі грунти. А ми не говоримо ще за воду, пішов дощ – воно все йде у воду. І потім люди хворіють, жаліються на щось. Через аміак, це ж отрута, яка заборонена», - додає Василь Столяр.

Проте селяни скаржаться не лише на сморід, а й на невиконані обіцянки. Зі слів людей, народний депутат Сергій Мартиняк фактично залишив їх без газу.

«Просили газ зробити, закопали труби біля хат. Він мав підвести нам підвідний, будували курятник і він там мав палити газом, тому й чекали на нього. У нас у всіх селах є газ, тільки в Холопичах нема. Тому що він підвідний не зробив, бо сказав: «Я буду соломою палити, а ви робіть, що хочете», - нарікає місцевий житель.

Як повідомлялося, у Нововолинську люди також скаржилися на сморід через підприємство Мартиняка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
1 Показати IP 9 Липня 2019 12:37
а в с. П’ятикори який запашок стоїть від свинокомплекса... то жесть.. як ті люди терплять той сморід...
Анонім до 1 Показати IP 9 Липня 2019 15:52
У вас свинокомплекс розташований трішки далі , а у Холопичах, у самому центрі села, тож ми розуміємо один одного.
ототак Показати IP 9 Липня 2019 12:52
А до виборів нічого не смерділо... :)
місцевий до ототак Показати IP 9 Липня 2019 13:38
смердів свинокомплекс завжди, санстанція, а тепр держпродслужба нічого не бачить ( робить вигляд) Звернення до інстанцій нічого не дають!
2 Показати IP 9 Липня 2019 12:55
ну от будуть вибори ..., не здивують якшо знов опиниться в депутатах...
Локачинський Показати IP 9 Липня 2019 13:10
що за сюжет?!! розповсюджувач смороду, забруднювач річки Турія свинокомплекс що у селі Холопичі Локачинського району, що розташований в центрі села, розрахований на 300 свиней, а утримуєиься 3000 тисячи в 150 метровій житловій зоні! Ферма Мартиняка за селом ( ще той брехун) але сморід у селі, школі, церкві від свинарника, про якого журналісти і не згадали!!! хоч повз нього проїзджали!!!
Анонім Показати IP 9 Липня 2019 13:43
А запах там, як у Луцьку на Львівській. От і думай ТЕ
Мирон Показати IP 9 Липня 2019 13:44
Не забудьте того паскудника Мартиняка знов вибрати, і ьуде всім щастя.
Турійськ Показати IP 9 Липня 2019 15:19
У Турійську і акцію проводили проти смороду мартиняковського, але сільський голова Безсмертний "порішав" з ініціативною групою ... А смород по цей день. Зате на день молоді та й на день селища БУДЕ агетувати за того "мартиняка
Анонім Показати IP 9 Липня 2019 15:25
Люди схаменіться, що ви говорите? Птахокомплекс знаходиться кілометрів 5 від річки. А послід ніхто нікуди не розвозить.
місцевий до Анонім Показати IP 9 Липня 2019 17:24
тож про свинарник ( джерело смороду) ані слова, тут треба мартиняку приплести як все погано!!
Павло Показати IP 10 Липня 2019 09:21
Я ще такого брєду не чув, щоб курячий послід знищував землю! Це найкраще добриво по вмісту поживних речовин! Відкрийте будь яку книжку по агрономії! Всім перед виборами починає нестерпно смердіти!
мдя Показати IP 10 Липня 2019 13:03
В якому то селі з пів року тому місцеві жителі з штанів вискакували і ядом бризкали на тих хто проти відкриття ферми з масового вбивства норок? Відкрили? Чекаєм наступного вогнища смороду... :(
Олександр Показати IP 10 Липня 2019 21:06
Хто хоча б раз був Холопичах знає, що сморід в селі виходить х місцевої свиноферми яка розташована в центрі села.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus