USD 41.46 41.80
  • USD 41.46 41.80
  • EUR 41.50 41.70
  • PLN 10.60 10.80

Ефективність РНК-вакцин проти COVID-19 знизилась до 66%. Дослідження

25 Серпня 2021 17:45
Унаслідок поширення COVID-штаму «Дельта» ефективність вакцин проти коронавірусної хвороби знизилась до 66%. Зокрема, йдеться про РНК- вакцини проти COVID-19 – препарати виробництва Pfizer та Moderna.

За даними Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC) ефективність вакцин впала з 91% до 66%, пише Українська правда. Життя з посиланням на Medical Xpress.

Зниження відбулося після того, як штам «Дельта» став домінувати.

У дослідженні CDC взяло участь понад 4 тисячі медиків та працівників служб екстреного реагування у 6 штатах США.

Серед 4 217 учасників 3 483 (83%) були вакциновані проти COVID-19: 2 278 (65%) отримали щеплення препаратом Pfizer-BioNTech; 1 138 (33%) – Moderna; 67 (2%) – Janssen (Johnson & Johnson).

Щотижня або при появі симптомів, подібних до коронавірусної хвороби, учасники проходили тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Зважаючи на частоту захворювань серед вакцинованих і невакцинованих людей, а також на кількість часу, протягом якого вони відстежувалися, ефективність вакцини в початковий період дослідження з 14 грудня 2020 року по 10 квітня 2021 року оцінювалася в 91%.

Але протягом кількох тижнів напередодні 14 серпня, коли штам «Дельта» став домінуючим, ефективність впала до 66%.

При цьому дослідники наголошують, що ефективність вакцини також може знижуватися внаслідок часу, що пройшов з моменту щеплення.

А результати базуються на відносно короткому періоді дослідження з невеликою кількістю захворювань.

«Хоча ці проміжні результати припускають помірне зниження ефективності вакцин проти COVID-19 в запобіганні інфекції, стійке зниження ризику зараження на дві третини підкреслює незмінну важливість і переваги вакцинації проти COVID-19», – зазначають дослідники.

Раніше головний санітарний лікар країни Ігор Кузін підтвердив, що наразі справді відбувається зниження ефективності вакцини проти COVID-19.

«Науково доведено, що є зниження ефективності вакцини Pfizer з 93% до 88% і AstraZeneca – з 66% до 60%.

Ідеться про ефективність проти госпіталізацій. Звичайно, що показники по симптоматичному перебігу коронавірусу будуть трішки вище.

Однак зниження ефективності вакцини справді відбувається – у середньому на 10%, і на цьому наголошує ВООЗ», – пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus