USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Дитина була інфікована, врятувати її було неможливо», – лікарі Волинського перинатального центру про смерть новонародженого

2 Березня 2023 10:46
У Волинському обласному перинатальному центрі після природних пологів помер новонароджений хлопчик. Про трагедію повідомила сестра породіллі в одній з місцевих Facebook-спільнот. Жінка стверджує, що її племінник помер через недбалість лікарів, мовляв, вони не зробили кесарів розтин, хоч її сестра про це просила.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Конкурент».

Як переконує Ірина Мельник, у її сестри відійшли води й цілу ніч були короткочасні перейми. Вранці сестра почала вимагати у медиків, аби ті зробили кесарський розтин. Однак лікарі пояснили, що жінка має змогу народити фізіологічним шляхом, що безпечніше для малюка. Тим паче при прослуховуванні серцебиття дитини все було гаразд.
«В останній момент вони побачили, що щось не так. Почали скликати всіх лікарів, почали видавлювати ту дитину... Вона почула, що дитина тільки раз заплакала», – говорить сестра породіллі й додає, що хлопчик прожив лише добу.

Водночас Ірина Мельник підтвердила, що породілля не мала показів для кесарського розтину від свого лікаря, у якого стояла на обліку в Локачах. Жінка була здорова, вагітність нібито минала добре.

У Волинському обласному перинатальному центрі розповіли, що, на жаль, дитину неможливо було врятувати, адже у новонародженого виявилася супутня інфекція, яка почала розвиватися ще задовго до пологів.

«Дитинка народилася з сепсисом, з внутріутробним інфікуванням... Ми рятували дитинку довго, але на розтині побачили такі зміни в органах, що зробити щось було просто неможливо. Показів до кесарського розтину в цьому випадку не було. І зміни в стані дитини кесарський розтин не зробив би жодної. В дитини був сепсис, вона народилася б з ним незалежно від того, який шлях розродження – чи кесарський розтин, чи самостійні пологи. Це інфікування наступило не під час пологів», – наголошує генеральний директор КП «Волинське територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Ірина Горавська.

Очільниця перинатального зауважила, що ця вагітна не стояла у них на обліку, її направили з районної лікарні, тому дослідити, звідки виникла ця інфекція у мами і чи взагалі хтось виявив її раніше, не можуть. Для порятунку життя немовляти, зазначила Ірина Горавська, робили усе можливе.

«Ми зробили дитині всі аналізи. За її життя боролися… Тут всі сиділи, не виходили, щоб можна було побороти ту інфекцію. Але, на жаль, зміни в організмі дитини від інфекції зайшли так далеко, що була поліорганна недостатність. Ми вже нічого не могли зробити», – каже Ірина Горавська.

Своєю чергою завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Волинського обласного перинатального центру Тетяна Матева уточнила, від якої саме інфекції помер новонароджений.

«Дитина померла від раннього неонатального сепсису, викликаного стрептококом групи В. Це інфекція, яку дитина отримує від мами внутрішньоутробно. В плаценті у мами є виражені зміни запального характеру. Основне те, що в дитини була позитивна гемокультура, тобто збудник виріс з крові, що чітко підтверджує діагноз раннього неонатального сепсису, який викликаний стрептококом групи В. На фоні цієї інфекції у дитини був септичний шок. Тому на фоні поліорганної недостатності, на жаль, сталася зупинка серцевої діяльності, і дитина померла. Тут причина не в тому, що, як розповідають батьки, вдушили. А причина саме в ранньому неонатальному сепсисі з розвитком септичного шоку та розвитком поліорганної недостатності», – розповіла лікарка.

Чи знала породілля про наявність інфекції – невідомо. У свідоцтві про смерть хлопчика вказали, що це була патологічна смерть, яка може настати у будь-якому віці під дією шкідливих чинників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучани Показати IP 2 Березня 2023 11:02
Батьки не лікуються перед зачаттям дітей, мають секс підчас вагітності...а порті їм всі винні. Також молодь не слідкує за своїм здоровям.
Джек до лучани Показати IP 2 Березня 2023 11:47
Ага,врачі ж ніколи не винні. Ти бачило лікаря в тюрмі?
Хммм до Джек Показати IP 2 Березня 2023 12:42
звичайно що в кожній тюрмі є лікар, хто ж буде зеків лікувати?
Анонім до лучани Показати IP 2 Березня 2023 13:19
Мають секс під час вагітності??? Ви дибіл????? Секс під час вагітності то причина смерті дитини в перший день після пологів?
лікар Показати IP 2 Березня 2023 11:58
Безводний період став фактором ризику
Маргарита до лікар Показати IP 3 Березня 2023 09:37
Шкода, що вас там не було. Назвіть своє прізвище,лікарю, щоб жінки знали до кого звертатися?
Лучанин Показати IP 3 Березня 2023 09:34
Жінка живе в Локачах. на обліку стояла в Локачах, обстежувалась в Локачах.Чому направили Локачі цю жінку в Луцьк, якщо все було так добре зі слів лікаря в якого перебувала на обліку???
Ider Показати IP 3 Березня 2023 09:58
А нікого не смущає той факт, що дитину видушували?!?! Коли ти народжуєш то і так все болить. А це просто тортури! Вона ж це не придумала!!!!!
Анонім до Ider Показати IP 3 Березня 2023 11:19
Які ж ви розумні! Ви впевнені, що видушували? Невже не ясно, що дитина інфікована від матері !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus