USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

Дискусії, читання, теплі зустрічі: як минув другий день «Фронтери» у Луцьку

Сьогодні 09:33
У Луцьку під час другого й фінального дня міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», 28 липня, відбулися дискусії про документування дійсності та російсько-українську інформаційну війну, а також стендап, літературне шоу.

Про це Суспільному розповіла організаторка події Елла Яцута.

Учасник фестивалю, україніст Рішард Купідура називає себе адвокатом України в Польщі та приїхав для того, аби після фестивалю розповісти землякам, як живе тил України. З його слів, Україна стала більш свідома того, як важливо мати своє місце у світі.

«Україна попри те, що є в шалено важкій ситуації, пов’язаній з несправедливою війною, розвиває самобутність. Коли сьогодні перший раз через 2,5 року я приїхав в Україну, то багато речей побачив без змін – відвертість до інших, бажання та інтерес до розмови. І це росіянам не вдалося знищити», – сказав учасник фестивалю.
Учасниця культурної події в Луцьку Євгенія Кузнєцова, крім того, що є авторкою художніх книг, також перекладає з англійської твори різних жанрів. Зараз жінка працює над книгою про зиму, про Україну після великої війни та українців.
«Переважно я пишу. Останні півтора року змушена відмовлятися від запропонованих перекладів, тому що коли ти перекладаєш, а особливо художній текст, дуже перебираєш на себе стиль автора. Вже півтора року в мене була ідея, я над нею думала-думала, поки складеться цей пазл в голові, й тоді я сідаю писати», – додала письменниця.

Читати ще: У Луцьку – літературно-мистецький фестиваль «Фронтера». День перший: як це було

Аби зустрітися із письменницею та перекладачкою Євгенією Кузнєцовою, прийшла на «Фронтеру» відвідувачка Анастасія Логвінова. Родом жінка з Харкова, але вже два роки проживає в Луцьку. Вона зазначила: хотіла б, щоби кожен українець побував на такій події, як «Фронтера».
«Нещодавно я прочитала її книжки «Спитайте Мієчку» та «11 помідорів і один маленький». Я не розчарована, а навпаки – ще більше зацікавилася її роботами. Було цікаво на події «Волинські шістдесятники»: я дізналась імена, яких ніколи не чула», – розповіла відвідувачка.
Письменниця Ірена Карпа, яка завітала на фестиваль у Луцьку, нині вивчає інформаційний простір Європи. З її слів, він став полем бою між Росією та Україною. Вона зазначила, що зараз дописує художню книжку, події в якій відбуваються якраз під час війни.
«Війна так затягнулася, думала, закінчу після війни у 2024-му, а зараз не ризикую ставити 25. Герої знайомляться під час війни, всі події влітку, коли спека, я так і залишу, і придумаю пояснення, чому так. Деяких прототипів уже немає, а в книжці вони досі живуть», – сказала Ірена Карпа.
Читати ще: В Україні злетять ціни на книги, серед причин – вимкнення світла

Літературний фестиваль – благодійний, виручені кошти підуть на закупівлю обладнання воїнам 141-ї бригади.

Зі слів директорки благодійного фонду «Ангар. Україна» Ольги Валянік, за перший день фестивалю зібрали понад 70 тисяч гривень.
«Зараз іде збір на 15 мільйонів гривень, за ці кошти ми вже купуємо РЕБи, дрони, FPV-дрони, тактичну медицину, старлінки та екофлоу. У нас збір зосереджений на таких технічних засобах», – сказала волонтерка.
Упродовж двох днів на фестивалі також діяла дитяча зона, де відбувалися майстеркласи та заходи для наймолодших відвідувачів.

Відвідувачка фестивалю Жанна Масюк прийшла на «Фронтеру» разом із сином Матвієм. З її слів, дітей варто залучати до таких подій та навчати читати книжки.
«Подія не дитячого масштабу, але вважаю, що дуже дітей потрібно водити на таки події, щоб вони бачили, що є таке середовище, є багатомовне середовище, є інтелектуальне середовище», – зазначила жінка.
Організаторка міжнародного літературного фестивалю «Фронтера», що тривав в обласному центрі Волині 27-28 липня, Елла Яцута додала: очікували, що за два дні на подію завітає понад тисяча людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus