USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.70
  • PLN 10.56 10.80

Двох міністрів часів Януковича підозрюють у держзраді

26 Липня 2022 18:37
Колишніх міністрів часів Віктора Януковича – ексглаву Мінюсту Олександра Лавриновича та ексглаву МЗС Костянтина Грищенка – оголосили у державний та міжнародний розшук.

Про це повідомляє пресслужба Держбюро розслідувань.

Працівники бюро також планують звернутись до суду щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому міністру юстиції та міністру закордонних справ.

Як повідомила в ефірі українського телемарафону радниця із комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян, слідству стало відомо, що ексміністр закордонних справ залишив Україну в січні цього року і вилетів до Парижа, ексміністр юстиції залишив Україну в травні.

Оскільки, за оперативною інформацією, фігуранти перебувають за кордоном, планується також звернення до Інтерполу щодо їх затримання.

25 липня колишньому міністру закордонних справ України та колишньому міністру юстиції України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України).

Вчора Лавринович прокоментував «Країні» звинувачення на свою адресу та сказав, що перебуває за кордоном.

Він нібито дізнався про підозру у держзраді від журналіста «Країни». Екс-міністр юстиції уточнив, що жив за кордоном останні два місяці, і жодних повідомлень про підозру не отримував.

«Цікава новина. Дякую, що повідомили. Жодного повідомлення про підозру я не отримував, взагалі нічого я про це не знав. Тоді виходить цікава ситуація. Тобто у нас міжнародні договори щодо Конституції підписує президент, ратифікує Верховна Рада, а винні у цьому два міністри? А чому лише два, а не всі 28, які були в тому уряді? До того ж «Харківські угоди» дійсні й сьогодні. Жодних питань до закону про його ратифікацію немає. Хтось просто вибрав два прізвища, які при прийнятті ні на що не могли впливати. Це за межею здорового глузду. Прямуємо до правової держави просто з космічною швидкістю», – так відреагував Лавринович на новину про підозру в держзраді.

За словами Лавриновича, він не розуміє, з чим пов’язана підозра.

«Що робити з цим, зараз подумаю. Навіть не знаю, якими законними методами можна протидіяти такому невігластву, ще й під час війни. Я думав, вершина ідіотизму була тоді, коли мені довелося провести два тижні в СІЗО (Лавриновича заарештували у 2017 році за підозрою у захопленні влади через повернення Конституції 1996 року у 2010 році – Ред.), доки Апеляційний суд не визнав, що підозра необґрунтована та відсутнє кримінальне правопорушення. Зараз, отже, друга серія. Хоча чому я дивуюся, право в країні відсутнє як явище», – сказав «Країні» Олександр Лавринович.

За даними слідства, у квітні 2010 року підозрювані міністри за попередньою змовою групою осіб з колишніми президентом та прем'єром, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, в порушення Конституції України, закону про міжнародні договори, без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, погодили її без зауважень. Внаслідок таких дій підозрюваних та інших осіб у квітні 2010 року було погоджено, підписано та ратифіковано Угоду, якою на 25 років продовжено строк перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Слідство вважає, що це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту РФ, а також його збільшення на території АР Крим та Севастополя, замість виведення з України.

У 2021 році про підозру вже повідомлено Віктору Януковичу та Миколі Азарову за вчинення державної зради, які також оголошені в розшук.

Харківські угоди були підписані 21 квітня 2010 року. Відповідно до цих домовленостей, термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі було продовжено до 2042 року. Низка українських та західних експертів зазначили, що ці події в подальшому сприяли анексії Криму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Про Показати IP 26 Липня 2022 21:39
ДБР потрібно зняти фільм *тупий та ще тупіший*. Де вироки за атошне( після 2014 року) розкрадання та марнотратство оборонки. Де вироки по атошному (після 2014 року) керівному складу ЗСУ шо вертольоти рефи 24 лютого 2022 року на протязі 5 секунд подолавши * стіну яценюка* були у Києві , то було б цікавіше та справедливіше. А по тим ригам створіть департамент історічних розслідувань на базі АНП
Анонім Показати IP 27 Липня 2022 09:12
починаючи з Кравчука одна зрада.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus