USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.45 10.62

Двічі горів у танку, мав поранення: військового в Луцьку взяли під варту, бо самовільно залишив частину

Сьогодні 16:08
Двічі горів у танку, а згодом самовільно залишив військову частину. Майже два роки військовослужбовець був вдома. Проте тепер за нього взялися правоохоронці, завівши кримінальну справу.

Військового посадили в СІЗО, але він оскаржував запобіжний захід, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Людина воювала з 2018 до 2022 років. Двічі горів у танку: у Луганській області й під час захисту Києва. Неодноразово нагороджувався. Що бачимо: нагороди згоріли в танку, але командування характеризує виключно з позитивного боку. Рядовий чи старший сержант, який, можливо, з ним і не служив, пише зовсім іншу характеристику», – відзначив адвокат Сергій Полячук.

Читати ще: Судять за СЗЧ: волинський військовий два роки не був у відпустці, а командир не пустив на день народження дітей

Чоловік самовільно залишив військову частину в травні 2022 року. Його захисники зауважили, що це не спроста. Кажуть: він мав неабиякі поранення, контузії, травми. Мовляв, усе це вплинуло на психіку військового та стало причиною СЗЧ.

«Він вчинив злочин, але причини й умови, що сприяли вчиненню злочину, підлягають ретельному дослідженню. Це не було перевірено», – твердив адвокат.

«Отримавши під час бойових дій посттравматичні розлади, у військовій частині чоловік не одержав належної психологічної підтримки. У травні 2022 року закон про кримінальну відповідальність, який діяв на час вчинення злочину, передбачав можливість звільнення особи від покарання з випробуванням», – додав інший адвокат Іван Полячук.

Зі слів захисника, після того, як воїн горів під час оборони Києва, залишив військову частину й далі весь час був вдома. Але згодом правоохоронці оголосили його в розшук. Навіть суддя Олег Клок дивувався. Мовляв, рік чоловіком і його здоров’ям ніхто не цікавився, а у 2023-му раптово оголосили підозру й попросили взяти під варту.

Прокурор Олексій Романюк пояснював: «На цей час відбувається всеукраїнська широкомасштабна акція, спрямована на розшук військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину».

Читати ще: «У командуванні брали хабарі»: волинянин на два роки самовільно залишив військову частину

Військовому за СЗЧ загрожує від 5 до 10 років тюрми. За словами прокурора, у вересні набули сили зміни в законодавстві в частині декриміналізації діяння.

«Якщо військовослужбовці повертаються назад на військову службу, то в такому випадку провадження закривається. Але це має бути вчинення такого злочину вперше. І по-друге, має бути відповідний дозвіл від командира військової частини. Тобто там, де безпосередньо проходив службу військовий або іншої частини, що готова прийняти його на службу», – поінформував прокурор Олексій Романюк.

Якщо людина не повертається, то факт вчинення злочину до 27.01.2023 року ще передбачає можливість застосування покарання з випробуванням. В іншому випадку йдеться виключно про позбавлення волі.

Що ж буде з військовим Іваном? Той готовий на угоду про визнання винуватості, але, як кажуть захисники, психологічно не в змозі повернутися на фронт. Мовляв, потрібна психіатрична експертиза. На час розслідування волинянина взяли під варту. Найближчі 60 днів чоловік проведе в слідчому ізоляторі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus