USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

«Дуже мало для України»: демограф озвучила невтішні дані щодо народжуваності

Сьогодні 19:40
У 2023 році народилися приблизно 187 тисяч дітей – це дуже мало для України.

Таку статистику в інтерв’ю Главкому навела директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елла Лібанова.

За її словами, «ні 50, ні 40 мільйонів громадян в Україні уже не буде – хіба що у випадку інтенсивної імміграції», але це вже будуть не українці і, наймовірніше, навіть не європейці.

«По-друге, значення має щільність населення. Перед війною в Україні на квадратний кілометр припадало 45 осіб – порівняно з Європою цього замало. Бо малою кількістю людей важко упорядкувати велику територію. Щоправда, є Норвегія, де, якщо я не помиляюся, на квадратному кілометрі живуть 14 осіб. Але там ліси, фіорди, там інша структура економіки. Тобто, якщо ми зможемо перебудувати структуру економіки, то тоді так – можна обійтися й меншою кількістю населення», – каже експерт.

Читати ще: Наближається демографічна зима: народжуваність у світі падає до критичної точки, – WSJ

Вона підкреслила, що після війни щільність населення не лише знизиться, але й перерозподілиться – «вона і зараз досить різна, а після війни, оскільки населення буде сконцентровано не на всій території, відрізнятиметься ще більше».

«Будуть території, де на квадратний кілометр припадатиме менше 30 осіб. Загалом Україна ще довгий час залишатиметься бідною країною, а практично в усіх бідних країнах населення концентрується у кількох містах. Не обов’язково «мільйонниках». Я маю на увазі великі міста, де достатньо робочих місць, – ми називаємо їх метрополісами. Скажімо, у Львові немає мільйона жителів, але він, безумовно, метрополійне місто, бо здійснює вплив не тільки на власне населення, але й на велику територію навкруги», – зазначила Лібанова.

При цьому, за її прогнозами, внаслідок війни населення України постарішає.

Читати ще: Людство почне вимирати вже у поточному столітті. Прогноз ООН

«По-перше, дуже сильно впала народжуваність. У 2023 році народилися приблизно 187 тисяч дітей. Це дуже мало для України. А якщо дітей народжується мало, то питома вага людей старшого віку збільшується. По-друге, в еміграції, за даними Євростату, перебуває лише 6% наших громадян старших від 65 років. Третина мігрантів – діти до 18-ти. Тобто ми несемо значні втрати молоді і людей дорослого, але не старшого віку», – констатувала демограф.

Як інформували, за прогнозами ООН, до 2100 року населення України зменшиться до 15,3 млн людей. За підрахунками організації, станом на початок поточного року населення нашої держави становило орієнтовно 37,4 млн людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВІРУС Показати IP Сьогодні 20:51
ЯКА НАРОДЖУВАНІСТЬ ВСІ В СТРЕСІ,ТЕЛЕФОНАХ І НА ЦВИНТАРЯХ.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus