USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Думи» про сенси людського буття та дерев’яний танк: у Луцьку відкрилася унікальна виставка артоб’єктів. Фоторепортаж

13 Квітня 2023 10:00
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків презентували експозицію «Думи». Одним з її співавторів став штучний інтелект, а загальна кількість представлених творів мистецтва – більше 70.

«Це все продовження нашого проєкту «Космогонія, а точніше його четверта частина– про людину. Як вона розвинулася, для чого вона потрібна, яка її місія», – розповідає фундатор музею та куратор виставки Віктор Корсак. – Загалом такі масштабні дійства проводимо втретє. Всі ці об’єкти належать до колекції музею. Тут представлено роботи 43 українських митців та близько 70 артоб’єктів. А співавтором концепції «Дум» можна вважати чат-бота зі штучним інтелектом ChatGPT, з яким я активно спілкувався».
Презентація експозиції розпочалася з перформенсу за участі вокальної групи «Сузір'я». Хлопці та дівчата під сучасну обробку поезії «Думи» презентували бачення одного з авторів виставки. Сітка для бадмінтону, стовпчиками для якої є прапори Китаю та США...
Читати ще: 150 тисяч гривень для ЗСУ: на аукціоні у луцькому музеї продавали картини з найбільшого полотна у світі. Фото

Організатори виставки назвали кілька знакових постатей українського мистецтва, чиї роботи можна побачити на виставці. Це: Володимир Бахтов, Микола Журавель, Микита Шалений, Петро Гуменюк, Емма Андієвська, Петро Антип, Костянтин Борисюк, Анатолій Криволап та багато інших без перебільшення зіркових митців.
Серед оригінальних творів вирізняється дерев’яний танк у натуральну величину. Всередині каркасу, обтягнутого плівкою, живі кімнатні рослини.
Свій проєкт український художник Сергій Григорян назвав «Зимове садівництво». Він демонструє ідею протистояння двох типів мислення – землеробського та кочівницького. До того ж підкреслюється ідея об’єкту – мирна основа для зброї, що забирає життя українців. І так – глибоко, символічно, емоційно можна аналізувати та сприймати кожен арт-об’єкт, який презентують «Думи».


«Працюючи над концепцією виставки, запитав ШІ про те, навіщо йому людство і в чому його унікальність. ChatGPT відповів, що ми креативні і маємо емпатію. І після цих слів я подумав: все, що нам залишається, – один одному креативно співчувати», – підсумовує Віктор Корсак.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus