USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

Дружина полеглого Героя мріє, щоб його фото розмістили на стенді в центрі Луцька

Сьогодні 14:49
Захисник з Волині, батько шістьох дітей Євген Головчак загинув у жовтні 2022 року на Харківщині у віці 36 років. Військовослужбовець 14-ї бригади підірвався на міні. Рідні мріють, щоб його фото розмістили на фотостенді в центрі Луцька.

Сім’я Головчаків – із села Криничне Колківської громади, але часто буває в Луцьку на волонтерських заходах. Також у місцевому військовому ліцеї навчається донька Катерина, йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Як ми з дітьми приїжджаємо, то завжди йдемо до стели з фотографіями Героїв. Ми знаємо, що його фотографії тут немає. Але завжди йдемо і шукаємо його очима», – говорить дружина полеглого воїна Любов Головчак.

Вона дізналася: щоб фото її чоловіка розмістили на стенді на Театральному майдані в Луцьку, передусім у когось із сім’ю має бути прописка в місцевій громаді. Розповідає, що незабаром про таке місце реєстрації вони подбають для доньки Катерини. Але це лише перший крок до мрії. Дівчина має звернутися в департамент соціальної політики Луцької міської ради зі світлиною тата.

Читати ще: "16 років спільного життя принесли на довідці про смерть«, – вдова загиблого на війні Героя з Волині Євгена Головчака

«Потрібно мати паспорт, код, документ про реєстрацію або фактичне місце проживання, свідоцтво про смерть, документ, який підтверджує, що смерть військовослужбовця настала внаслідок участі в бойових діях, або якщо смерть настала внаслідок поранень чи захворювання, то висновок військово-лікарської комісії про те, що смерть пов’язана з захистом Батьківщини», – коментує завідувачка Сектору сервісу ветеранів департаменту соцполітики Тетяна Заєць.

Крім того, потрібен документ, який підтверджує родинні стосунки. Лише тоді приймуть рішення.

«Зазвичай, якщо немає технічних проблем, – це тиждень-два», – наголошує Тетяна Заєць.

Є випадки, коли пам’ятне фото Героя розміщують на фотостенді в Луцьку незалежно від того, де мешкає його родина. Рішення про це приймають, якщо в мирний час воїн сам мешкав у Луцькій громаді або понад п’ять років працював тут і про це є документи.
Читати ще: У центрі Луцька оновлять фотостенд пам’яті загиблих за Україну

Фотостенд Героїв, які загинули за Україну, в Луцьку встановили в листопаді 2014 року. Зараз тут розміщено близько 560 світлин. Уже цього місяця їх побільшає: фотостенд реконструюють до Дня Незалежності.

«Ситуація виникла така, що немає як розширювати цей стенд у сторони. Було прийнято рішення ущільнити фотографії, заповнити пусті місця на стенді, тобто трішки його переформатувати», – коментує директор КП «Луцькреклама» Олександр Ковальський.

На стенді планують розмістити ще близько 100-120 фотографій. Розмір стели змінювати не будуть.

«Деякі фотографії будуть замінені, особливо ті, які втратили якість, вигоріли. Буде замінено фон, буде оновлено каркасні елементи. Тобто все, що втратило якісь за 10 років, буде замінено», – додає Олександр Ковальський.

На ці роботи міськрада виділила майже 400 тисяч гривень. Ця локація особлива. Під час прощання з Героями біля фотостенду зупиняється кожна жалобна процесія, щоб виконати Гімн України.

Дружина Героя Любов Головчак із дітьми завжди ходить на такі прощання в собор, якщо в цей час перебуває в Луцьку. Для неї і її дітей усі вони – побратими. Донька Катерина вирішила як і тато одягнути військову форму.

«Колись вона мені сказала: «Я хочу бути як тато». І старший син теж говорить, що хоче бути як тато. Я її спершу відмовляла, але коли чоловік загинув, то не могла не підтримати її. Це її вибір і я його приймаю», – наголошує Любов Головчак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus