USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Дрони вразили на ЗАЕС обладнання спостереження та військову техніку, – МАГАТЕ

8 Квітня 2024 09:19
У неділю на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв’язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

«Після отримання інформації від ЗАЕС (російської окупаційної адміністрації на Запорізькій АЕС – ред.) про атаки безпілотників, експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, виїхали на три вражені локації. Вони змогли підтвердити фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі на одній з шести реакторних будівель станції, де, як виявилося, було уражено обладнання для спостереження та зв’язку. Коли вони перебували на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по тому, що виглядало як безпілотник, який наближався. Після цього пролунав вибух біля будівлі реактора», – йдеться у повідомленні.

Читати ще: На окупованій ЗАЕС вибухнув дрон. Росіяни звинувачують Україну

Команда МАГАТЕ повідомила, що спостерігала залишки безпілотників у цьому та двох інших місцях на станції. «На одному з них, за межами лабораторії, вони побачили плями крові поруч з пошкодженим військовим транспортним засобом, що вказує на щонайменше одну жертву», – йдеться у заяві.

Експерти агентства також повідомили, що протягом дня чули вибухи та стрілянину на місці події. Крім того, команда МАГАТЕ чула кілька вихідних пострілів з артилерії з місця поруч із ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ не виявили «жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки». Водночас вони повідомили, що спостерігали незначні поверхневі обгорання верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці № 6 і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора.

«Хоча пошкодження на енергоблоці № 6 не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора», – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він засудив будь-які атаки на атомну електростанцію та закликав військових, які приймають рішення, «утриматися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об’єктів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus