USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.10 41.80
  • PLN 10.40 10.60

Довелося втрутитися поліції: село на Волині вирішувало, чи переходити до ПЦУ

7 Березня 2023 13:29
4 березня у селі Микуличі Зимнівської громади зібрались мешканці, щоб вирішити долю місцевого храму Собору Пресвятої Богородиці. Проте після численних суперечок, більшість була проти зміни підлеглості на ПЦУ, та вирішила лишатись у підпорядкуванні УПЦ МП.

Збори проходили у сільському будинку культури, їх скликала ініціативна група із приблизно 20 людей, які хотіли перейти до ПЦУ. Напередодні по селу розклеїли оголошення, щоб зібрати мешканців. Але противники переходу їх зривали, пише Буг.

На зборах були присутні жителі села, священники ПЦУ, староста Оксана Морозюк та представники поліції. Місцевий піп не з’явився, його представляла попадя Людмила Тарасюк.

Більшість мешканців були настроєні агресивно до ініціаторів зборів та до священників з ПЦУ. Їх перебивали, не давали сказати слова, захищаючи свого парафіяльного попа Олександра Тарасюка. Приїжджих священників виганяли з клубу.

Попадя запевняла, що ініціативна група не має права без священника проводити парафіяльних зборів, згідно зі статутом церкви. Хоча це не так, оскільки такі заходи, за законом, може проводити будь-який член релігійної громади.
Не хотіли слухати і доводів священників щодо того, що УПЦ підпорядковується росії, що існує відповідна ієрархія. І їхній піп, є підлеглим митрополиту Володимиру з районної єпархії УПЦ МП, який, своєю чергою, виконує вказівки Онуфрія, а той – Кирила. Люди повторювали, як мантру, що їхня церква є нібито незалежна та належить лише їм, не бажаючи розбиратись та заглиблюватися у деталі.

Священникам радили розпочати із Зимненського монастиря, тоді, мовляв, і вони перейдуть.
Староста Хобултівського старостинського округу, до якого входять і Біличі, Оксана Морозюк намагалась дотримуватися нейтральної позиції. Вона розповіла, що до неї надійшло звернення від ініціативної групи про скликання зборів. Але, вона, як посадова особа, не може цього робити, це є право релігійної громади.

Військовий, який отримав поранення на передовій і також спочатку був на зборах, не витримав криків та сварок і вийшов з приміщення. На запитання журналістів, він сказав, що підтримує перехід до ПЦУ, але з цими людьми немає про що говорити.
«Наш священник на початку війни, ще у 2014 році згадував Кирила постійно. Але після 2014 року він перестав. Через тиждень після повномасштабного вторгнення ми зібралися й пішли до батюшки та сказали, щоб він молився за воїнів. Але він не схотів, сказав, що захворів. Через деякий час батюшка почав молитися за воїнів, але не каже, що за українських», – розповіла одна з ініціаторок зборів Марія Гранат.
Вона додала, що раніше ходила в сільську церкву, але тепер їздить на богослужіння у місто в храм ПЦУ. Оскільки не може в той час, коли росія напала на нас, коли українські воїни захищають та вмирають за нашу незалежність, ходити в церкву, що підпорядковується московському патріархату. Хоча б хотіла відвідувати храм у рідному селі. Був випадок, коли померла її мама, священник Тарасюк, не дав їй ключі від каплиці на кладовищі, бо вона прихильниця української церкви.

Щоб врегулювати конфлікт, селян мусили втихомирювати працівники поліції. В результаті, не дійшовши до якогось певного висновку, люди розійшлися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 7 Березня 2023 14:18
Бо якщо вже й переходити, то в іслам
Марія Показати IP 7 Березня 2023 14:47
Відправити всіх на передову,щоб подивились,що робить кацапська церква,то тоді побачили,скільки ще гнид сидять по селах і вичікують руський мір.а директорці школи потрібно піти з посади...чого вона може навчити дітей????
Платон Показати IP 7 Березня 2023 15:34
Затуркані,тупоголові,обмежені люди. Провести з кожним окацапленим бесіду в СБУ! І з попом також. Все стане на своє місце.
Олег до Платон Показати IP 9 Березня 2023 11:06
Іди похмелись
Анонім Показати IP 7 Березня 2023 16:39
хіба баранам важлива різниця де їх будуть стригти?
Саме страшне, Показати IP 7 Березня 2023 16:42
що серед затурканих, тупоголових-директорка школи,а це вже питання до місцевих керівників освіти...
Варг Вікернес Показати IP 7 Березня 2023 17:26
Церква має нести світло!
ВОЕ до Варг Вікернес Показати IP 7 Березня 2023 19:00
Світло несе лише Волиньобленерго!
Варг Вікернес до ВОЕ Показати IP 7 Березня 2023 20:24
Ну то робіть щось
Підпільник Кіндрат Показати IP 7 Березня 2023 20:47
І це на Волині, в серці бандерщини??!! Люди, схаменіться! Ваші діти воюють і гинуть на війні з ким ??!!
Іоан до Підпільник Кіндрат Показати IP 8 Березня 2023 11:00
Розслабтесь, марно стараєтесь, у прихожан саме це є непробивний аргумент: вони і їхні діти воюють. І навіть обставини зручно для цього манямірка склались, бо на так би мовити канонічну територію їх колишнього шефа зайшов і віджав Вселенський до війни (по факту шість років війни). От якби зайшов проводити собори зараз, то хто зна як би воно було... А ще класна фраза, от як нам батюшка скаже, тоді перейдем. Та тільки поки батюшка не каже, і предстоятель мовчить. І диво-дивне, країна з православною більшістю без патріарха, був Кіріл, - вже нам не патріарх, Онуфрій не клопоче про зміну звання, а той Стамбульскій ну нє нравіцца он нам. Хз чия ми митрополія, несіть свій ресурс до нас і не задавайте лишніх питань
Логвинович Лідія Показати IP 9 Березня 2023 06:52
Пропоную проводити політінформацію в селі. Люди такі затуркані, що мабуть, не знають яка в нас влада і що Росія напала на Україну. Ролики показувати, як гинуть наші сини. Тупі. Фу. Гидко.
Іван Показати IP 9 Березня 2023 10:43
Ганьба,мені встидно що я живу на Волині,разом з такими людьми. І тут таких багато,тих хто далі ходить в російські церкви.. Що треба зробити,щоб вони усвідомили,що москва це ворог?
Дідо до Іван Показати IP 10 Березня 2023 00:43
Мені здається що навіть якщо впаде бомба з написом 'освячено святий водойм московського патриархата' - ті нерозумні селяни далі будуть поклони бити матрьоне московський и ксении петербуржской. 'І . Звичайно царям-страснотерпцам. Так ніби цврь на іконі називається.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus