USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Доведеться зупиняти на кордоні не українські вантажівки, а російські танки: Луцьк звернувся до польських міст-побратимів

21 Лютого 2024 10:52
Луцька міська рада ухвалила рішення звернутися до міст-побратимів у Польщі, аби ті посприяли у припиненні блокування польсько-українського кордону на рівні громад.

Про це стало відомо під час засідання сесії Луцької міської ради 21 лютого.

Депутати вирішили звернутися до керівників, депутатів та жителів міст-побратимів Білосток, Жешув, Замость, Люблін, Ольштин, Торунь, Хелм.

У зверненні дякують полякам за підтримку України під час повномасштабного вторгнення, наголошуючи, що Росія – спільний ворог України та Польщі. Водночас просять в міст-побратимів донести до жителів своїх громад прохання не блокувати кордон між Україною та Польщею.

Подаємо текст звернення без змін:

Ми, депутати Луцької міської ради, висловлюємо щиру подяку польському народові, керівництву та мешканцям міст-побратимів Луцька у Республіці Польща за підтримку в нелегкі часи повномасштабної збройної агресії та вторгнення Російської Федерації в Україну.

Ми дякуємо за надану військову допомогу нашій державі, фінансову та гуманітарну допомогу нашому місту та країні, дякуємо за прихисток на території Польщі, наданий українцям, які тікали від війни. Польський народ став прикладом гуманності та добросердечності для усього світу.

Усі українці працюють на перемогу, яку очікує уся європейська демократична спільнота. Зокрема і наші аграрії, які збирають зерно на замінованих росіянами полях. Тому дуже болючими для нас є блокування кордонів між нашими країнами. Нам боляче бачити, як нищиться наше зерно, зібране під ракетними атаками, ціною людського життя.

Ми розуміємо, з якими викликами стикаються польські аграрії та перевізники через збройну агресію Росії в Україні та її наслідки. Проте, ми переконані, що ці проблеми можна вирішити шляхом міжурядових переговорів на дипломатичному рівні, а не через блокування кордону, яке шкодять не лише українцям, а й самим полякам.

Зараз склалася така ситуація, що Україна не має власного авіасполучення. Морські перевезення знизилася в рази через атаки російськими ракетами на українські морські порти та небезпеку морських перевезень. Єдиним вікном для торгівлі зі світом залишається західний кордон України, через який здійснюється більшість пасажирських і вантажних перевезень.

Через кордон між нашими країнами їдуть не лише товари, а й зброя та гуманітарна допомога. Кожен день затримки в доставці цієї допомоги – це сотні вбитих українців, які її не отримали вчасно.

Заблокований кордон – це мільярдні збитки для нашої економіки, яка працює на оборону. Кожна недоотримана гривня українською економікою – це відсутність потрібного озброєння у нашого захисника на фронті.

Звертаємось з глибокою повагою до наших міст-побратимів з Республіки Польща та просимо:

Росія – наш спільний ворог. Українці і поляки – по одну сторону барикад. І якщо Україна не зможе захищатися сьогодні, то завтра полякам доведеться зупиняти на своєму кордоні не українські вантажівки, а російські танки.

Сподіваємося на ваше розуміння та підтримку.

Нагадаємо, 9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Рава-Руська – Хребенне» і «Дорогуськ – Ягодин»), яка розпочалася ще у листопаді 2023 року.

10 лютого протестувальники відновили рух вантажівок у пункті пропуску «Медика – Шегині», який блокували всього один день. Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

Пізніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні. Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за цим фактом.

Своєю чергою Громадська організація «Перевізники західного регіону» анонсувала проведення мирної акції в пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ», а також виставила вимоги до української влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анонім Показати IP 21 Лютого 2024 11:20
пшекам пофіг, вони в НАТО, думають, що НАТО їх захистить, НАТО думає, що пшеки за них повоюють. Нічого дивного - так само як і багато наших, що звалили за кордон, залишивши тут своє майно - вважають, що тут лохи, що залишилися за них повоюють. Я за конфіскацію майна тих, хто виїхав - бідноті все одно, а багатії мають понести матеріалтні втрати,якщо не хочуть захищати своє.
Я до Анонім Показати IP 22 Лютого 2024 21:03
А хто ти такий і яке маєш право забирати чуже майно? Хтось може вернутись і вирішити як і ти, зламати хребта і зробити тебе неповноцінним. Бо він так вважає.
123 Показати IP 21 Лютого 2024 13:51
Польща зараз має найпотужніші сучасні збройні сили в Європі.
black до 123 Показати IP 21 Лютого 2024 14:48
Це війна перевірить
Смішно. до 123 Показати IP 21 Лютого 2024 16:44
В Польщі у війську всі ті хто не знайшов нічого кращого для себе, мізерна зарплата, багато звільнень зараз з польського війська.
Дааа до Смішно. Показати IP 21 Лютого 2024 16:46
Згадайте як кацапській ракети літають по території Польщі, а вони їх не бачать ( бидргощ).........
Інша сторона Показати IP 21 Лютого 2024 16:01
А тепер задумайтесь, чиє це зерно?!!, українське?, державне?, нііі!! Власники олігархи та хапуги з агрохолдингів!, які не те що податків не платять, а щей дотації від держави клянчать і мутки різні придумують.А дядько, який має декілка гектарів, продає зерно на базарі, якщо рейдери не заберуть. Так що хай вони переживать, хіба водіїв шкода.
Клава Показати IP 22 Лютого 2024 02:29
..а як сусіди пояснять їх безперешкодну співпрацю з супостатом через рб ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus