USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

«Досить нас вбивати»: лучанка створює колажі зі звуків, форм та рухів

30 Червня 2022 08:00
Лучанка Зю Побережнюк виготовляє плакати на тему української культури, голодомору, коронавірусу та війни. Останні чотири місяці створює аналогові, цифрові та відеоколажі на військову тематику.

Про це розповіла Суспільному мисткиня.

З її слів, колажі воєнного часу зібрані з кольорів, форм, звуків та рухів, котрі формує в мультимедійних програмах.

«Мені треба творити вже, щось робити. Я відчула щось, прочитала новину, яка мене зачепила, зробила мені боляче, і мені важливо відразу це зробити. Люди з майбутнього подивляться, що нам боліло в той час, зараз», – говорить лучанка.
24 лютого, у перший день повномасштабної війни, Зю Побережнюк створила роботу під назвою «Досить нас вбивати». Робота, каже лучанка, створена з паперу, картону та вирізок з радянських журналів.

«Робота про те, що я відчувала у перший день війни. Тут рука чоловіча. Цей чоловік знаходиться в пащі великого звіра, але він продовжує боротись за своє життя, і він цю пащу розриває. Коли він її повністю розірве, то вийде переможцем», – розповіла колажистка.
Колаж під назвою «По-справжньому» художниця виготовила із журналів, світлин та картону. Цю роботу Зю Побережнюк передала на аукціон до Польщі. Додає: виручені гроші підуть на Збройні сили України.

«Я хочу лишатись в Україні і не хочу її покидати. Для мене це дуже важливо. Я не тікатиму закордон. Відчуваю, що це моя земля, моє місце і я маю бути тут. Я зрозуміла під час цієї війни, що я дуже емоційна», – розповіла мисткиня.
Один із колажів під назвою «На двох ногах» Зю Побережнюк презентувала на виставці у Києві в лютому.

"Колаж про те, що ми маємо опиратися на себе щоби не сталося. Віднайти в собі силу прийняти ситуацію і водночас боротися за свій світ. 22 лютого відкриття виставки. За два дні до війни", – каже авторка.
Роботи Зю Побережнюк можна побачити в українських інформаційних виданнях. Мисткиня взяла участь у 10 всеукраїнських та міжнародних виставках. Зараз одна з її робіт експонується у Словенії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus