USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Донором для 18-річного сина стала мама: подробиці першої в Луцьку пересадки нирки

7 Квітня 2022 20:06
У «Медичному об’єднанні Луцької міської територіальної громади» вперше зробили трансплантацію нирки.

Подробиці операції розповів лікар-хірург, який працював у команді трансплантологів, Святослав Кропивський.

Реціпієнтом став 18-річний Андрій Р., а донором його 50-річна – мама Оксана Р.

Пацієнт перебував на діалізі з 18 листопада 2021 року з діагнозом хронічний глумелуронефрит. Хронічна ниркова недостатність IV, термінальна стадія, пролонгована ПГД. Ці патології привели до необхідністі трансплантації. Обидві операції тривали близько двох годин – забір нирки і сама пересадка.

Підготовка до операції тривала давно. Сім’я пройшла не легкий шлях, адже, ризики були надто високими. Дату операції переносили тричі. Відбувався постійний моніторинг показників та їх корекція. Лише коли не стало жодних мінімальних перешкод та ризиків для реципієнта та донора було прийнято відповідальне рішення виконати трансплантацію.

Була задіяна бригада з 5-ти хірургів (серед них мої колеги – Артем Комарницький та Олександр Масіков), 2-х анестезіологів, 2-х операційних сестер, 2-х анестезистів, молодших медичних сестер, а також великої кількості людей, які взяли на себе підготовку та забезпечення бази, власне, для проведення самої трансплантації. Це бажання, воля та важка праця величезної команди людей, починаючи від адміністрації до молодшого медичного персоналу. Велика вдячність всій команді.

Операція пройшла успішно. Результат на сьогодні влаштовує повністю.

Щодо ризиків. Звісно, вони є, адже, вони є завжди попри бажання та важку працю. Персонал робить все можливе для хорошого результату.

Люди запитують, чи може наша лікарня стати центром трансплантології. Все залежить від фінансування, адже, це досить затратна галузь медицини. Цим матері та сину наш медичний заклад забезпечив фінансування повністю за власні кошти. Разом з тим лікарня подала заявку, щоб у майбутньому мати можливість забезпечити подібними операціями всіх бажаючих. Сподіваємось на позитивний результат міністерства.

Наразі близько 50 закладів заявили про себе як трансплантологічні центри. Але шкода, що їм не вдалось провести трансплантацію. Можливо, це пов’язано з війною. Тому кількість медичних закладів, яка проводить такі операції значно менша. Точних цифр не відомо.

В Україні, крім родинної трансплантації дозволена посмертна. Це коли лікарі констатують смерть мозку і тоді з дозволу родини роблять пересадку її органів іншій людині. Це питання врегульовано на юридичному рівні, також, є підтримка духовенства, адже, це – дарунок життя іншим після власної смерті. Один такий донор може врятувати від 5 людей, серед яких також трапляються дітки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus