USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Домашні паски і сальтисон та кохінхінові яйця: чим луцькі базари торгують перед Великоднем. Фоторепортаж

22 Квітня 2022 18:58
Цьогорічний Великдень не схожий на жоден інший. Нині підготовка до свят триває в умовах повномасштабної війни. Ми поцікавилися, чим живуть луцькі ринки та як реагують продавці на нові умови.

Попри війну на базарі людно вже з самого ранку. Дехто поспішає скупитися до роботи. Тож навіть мряка торгівлі не завада. Хтось вже знає, що і скільки потрібно, та ще й має перевірених продавців (деякі роками мають постійних покупців). Інший ходить рядами, прицінюється та вишукує, де ж то краще. Нам же навіть пофотографувати вийшло непросто, бо дехто сприймав нас як шпигунів. Мовляв, що знімкуєте?
– Беріть червоний! – переконує жінка поважного віку хлопців, які питають, чи має у продажу білий хрін. А почувши відмову, робить ще одну пропозицію: «Он, у мене є готові корінці. Беріть, самі натрете, то хоч поплачете». Ті кажуть, що хрін, то не найгірша причина плакати, і поволі рушають далі.

– Отамо, хлопці, є магазинний! – каже чоловік, що торгує поруч, і сміється: – Я вже получив за вас, що відговорив.
Так, без хріну пасхальний стіл не обходиться. Але то лише приправа. Тож на луцьких ринках активно пропонують домашні паски та різноманітне м’ясце.

– Я вже десять років продаю паску на базарі. Вже є постійні клієнти, які купують саме у мене, – розповідає жінка, яка, крім пасок, торгує печеною капустою, зелениною та консервованими грибочками.
Поруч – пляшка з настоянкою гриба-веселки, якому приписують чудодійний лікувальний вплив. Найменша пасочка коштує 20 гривень, найбільша – 250 гривень.

Не бракує на імпровізованих прилавках, функцію яких найчастіше виконують ящики, й домашніх м’ясних виробів. Перед Людмилою, яка з чоловіком приїхала з Млинівщини, і ковбаса, і бочок, і шинка, і кров’янка, і картоплянка (кишка, начинена тертою картоплею з цибулею та шкварками), і сальтисон. Останній вирізняється від промислових навіть на вигляд.
– Два дні й дві ночі над тим усім порпалися, поки зробили, – зізнається жінка. – Усе домашнє, смачне. У магазинний сальтисон ллють воду, щоб важчий був. А ми свого начиняємо тільки салом і м’ясом.
Крім вже готових виробів, Людмила продає й тушки індиків та сало. Деякі шматки товщі за добру чоловічу долоню. Тож на такий товар і покупці знаходяться. Людмила каже, що вже давно торгують на базарі. І ціни на свій товар не підвищували. Зізнається, що серед покупців є й чимало переселенців. Їх, каже, можна одразу відрізнити від місцевих. Але якихось особливих споживчих уподобань тимчасові жителі Луцька не мають і залюбки купують продукцію волинських господарів.
Чільне місце на великодньому столі займають крашанки та писанки. Як же без них? Тож на базарі яєць – до кольору й до вибору. Біля Галини з Лобачівки колись Горохівського, а нині Луцького району, – два відерця яєць. Серед них є крапчаті та ніжно-блакитні. Жінка розповідає, що крапчасті яйця несуть червоні голошийки, а ніжно-блакитні – кури породи кохінхін. Щодо попиту, то, виявляється, є покупці, які просять відібрати саме яйця кохінхінів. Галина ж переконана, що ця продукція прирівнюється до перепелиної за поживністю та дієтичністю.
Не бракує у продажу й свіжих овочів. Але ціни на них іноді кусаються. Так, тепличні огірки, які ще тиждень тому коштували 100 гривень за кілограм, то нині вони вже по 125 гривень. Зате рідна картопля та капуста радує стабільністю. Бараболя навіть подешевшала. Цьому теж є пояснення.
– Ціни на картоплю залишилися довоєнними, іноді навіть знизилися, бо люди подіставали запаси, обсадилися. Нині насіннєву картоплю продають по 4-5 гривень – це нижче плінтуса. Капуста піднімається в ціні. Але це було зрозуміло ще з осені, бо мало якісної продукції та сховищ. Та знову ж таки додається вартість зберігання. Нині капусту оптом продають по 15-17 гривень, а вроздріб по 20 гривень. Стосовно моркви та цибулі, то на них ціна стабільна. Але треба зважати, що ці овочі постачали в основному з Херсонської та частини Запорізької областей. Нині поставок звідти немає. Спочатку був стрибок цін на моркву та цибулю, а нині вже налагоджено поставки з Нідерландів, – розповідає заступник голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Олег Галасун.

Але, здається, навіть високі ціни на продукти не збавляють людям настрою. Всі в очікуванні Світлого Христового Воскресіння.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus