USD 41.60 41.87
  • USD 41.60 41.87
  • EUR 41.50 41.87
  • PLN 10.50 10.70

До зими українці проводитимуть без електрики більшу частину дня, – Financial Times

5 Червня 2024 16:09
Станом на зараз Росія вивела з ладу або захопила більшу частину електростанцій України. До повномасштабного вторгнення внутрішнє виробництво електроенергії в Україні становило близько 55 гігават електроенергії, що було одним з найбільших у Європі. Наразі ця потужність виробництва електроенергії впала нижче 20 ГВт через обстріли або через російську окупацію, яка вивела ці електростанції з ладу.

Про це повідомляє Financial Times.

У виданні йдеться, що ракетні та дронові атаки РФ протягом останніх місяців змусили енергетичні компанії запровадити загальнонаціональні відключення, одночасно намагаючись усунути пошкодження та знайти альтернативні джерела постачання електроенергії.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, остання атака, яка відбулась 1 червня, завдала значної шкоди енергетичним об’єктам у п’яти регіонах.

Читати ще: В «Укренерго» пояснили, чому цього тижня буде багато відключень

«Останні удари також були спрямовані на насосні установки для підземного зберігання природного газу, що використовуються клієнтами з ЄС. Хоча ці насоси можна легко замінити, напади підкреслюють занепокоєння щодо безпеки постачання газу взимку – як для внутрвідкішнього споживання, так і для експорту до блоку», – йдеться у матеріалі.

Крім того, два українських урядовці на умовах анонімності заявили, що в результаті суботнього обстрілу було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктура, важлива для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, була серйозно пошкоджена. Також вони закликали українців готуватися до нового життя «в темряві та холоді».

На тлі масованих атак на енергетичну інфрастуруктуру 31 травня уряд підвищив тариф на електроенергію для усіх українців. Громадянам пояснили, що такий крок необхідний для того, аби втримати систему та не залишитись без світла. Відтак, з 1 червня вартість світла зросла до 4,32 грн/кВт-год.

Читати ще: Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через російські атаки, – Шмигаль

Також українців попередили, що наступної зими можливі відключення електроенергії по 10 годин на добу. Член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк заявив, що підняття тарифу на електроенергію не дасть можливості уникнути блекаутів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus