USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

До ПЦУ з 24 лютого приєдналися ще понад 700 парафій

6 Січня 2023 21:57
Після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України до складу Православної церкви України ввійшли ще понад 700 парафій.

Про це в інтерв’ю LB.ua повідомив Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

За його словами, за останні чотири роки до ПЦУ приєдналися майже 1,5 тисячі релігійних громад.

«Якщо про кількість релігійних громад, які зараз перебувають у складі Православної церкви України – це десь 8 тисяч парафій. Після повномасштабного вторгнення до Православної церкви України приєдналося ще понад 700 парафій. Тобто загалом, якщо брати останні чотири роки буття незалежності помісної ПЦУ, після Об’єднавчого собору, з боку Московського патріархату до нашої спільноти приєдналося близько 1,5 тисячі релігійних громад. Не просто релігійних громад, а повноцінних храмів, тобто громади, які володіють храмами, майном», – зазначив Епіфаній.

Водночас митрополит зазначив, що кількість парафій на окупованих територіях – близько 2,5 тисячі. З часом їх ставатиме ще менше.

«Якщо порахувати парафії на окупованих територіях, то це приблизно десь 2,5 тисячі. Якщо їх відняти від тієї загальної кількості, якої не афішували, бо насправді в них ніколи не було 12 тисяч парафій. Можливо, зареєстрованих і було, але якщо ми згадаємо, як реєстрували релігійні громади ще в часи президентства Кучми – тоді було розпорядження влади зареєструвати практично в кожному населеному пункті релігійну громаду. Я бачив, як це робили ще на Рівненщині – просто подавали дані, і в адміністрації реєстрували громади, вони існували на папері. Тому зараз, можливо, у них кількісно навіть менше, ніж має на цей час Православна церква України. Поступово російська православна церква в Україні буде зменшуватися, тож громади, які будуть ухвалювати рішення долучатися до Православної церкви України, будуть збільшувати ПЦУ», – наголосив Предстоятель ПЦУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus