USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.30 10.55

До Міжнародного реєстру збитків уже подано понад 4,5 тисячі заяв

14 Липня 2024 11:00
Станом на середину липня до Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, подано понад 4,5 тисячі заяв.

Про це в інтерв’ю Голосу Америки сказала заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра.

Представниця ОП зауважила, що загалом у Реєстрі буде 44 категорії. Зараз запущено приймання заяв по одній – щодо знищеного житлового майна.

«На сьогодні подано понад чотири з половиною тисячі заявок від фізичних осіб. Але нещодавно рада Реєстру затвердила ще 12 категорій. Найближчим часом фізичні і юридичні особи, а також держава зможуть подавати заявки по цих категоріях», – сказала Мудра.

Читати ще: Українці зможуть із квітня фіксувати у «Дії» втрати для міжнародного Реєстру збитків

Очікується, що реєстр зможе приймати заявки по всіх категоріях до кінця року.

Водночас заступниця глави ОП зауважила неготовність країн-партнерів конфіскувати закордонні активи Росії для наповнення фонду для виплати компенсацій.

«Але два роки тому не було і юридичної конструкції, як це зробити. Ми завжди, коли пропонували починати працювати над конфіскацією, чули у відповідь, мовляв, це незаконно. За два роки була зроблена колосальна робота юристами, результатом якої є відсутність на сьогодні юридичних аргументів, чому цього не можна робити», – сказала Мудра.

Крім того, додала вона, фінансисти пояснили, що конфіскація російських активів не матиме шокового впливу на фінансову стабільність.

Читати ще: Луцька міськрада допоможе відновити будівлі, які вночі були пошкоджені через атаку РФ

«Тому залишається третій елемент, політичний, і на це впливають різні фактори: і внутрішні, і геополітичні. Немає політичної волі (щодо конфіскації активів РФ – ред.) не тому, що це незаконно, а тому, що є побоювання створення прецеденту. Певні країни мають страхи, що аналогічні заходи можуть бути вчинені проти них», – сказала Мудра.

Розробку глобального компенсаційного механізму ініціювало Міністерство юстиції України у травні 2022 року разом із міжнародними партнерами.

Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків, а в майбутньому – комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus