USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

До історичного музею Нововолинська передали ікону «Тайна вечеря» XVIIІ століття

10 Лютого 2023 21:01
На шафі у церкві села Кропивщина на Волині знайшли давню частину барокового іконостасу з Низкиницького Успенського монастиря, що вважалася втраченою.

Про це у Фейсбуці повідомив волинський краєзнавець та релігієзнавець Юрій Велінець.

З його слів, завдяки свідченням та допомозі отця Віктора Мартиненка вдалося з'ясувати, що впродовж десятка років на шафі Свято-Покровської церкви села Кропивщина перебувала ікона «Таємна вечеря» – елемент Низкиницького іконостасу XVІІІ століття. У храм вона потрапила в 1997 році через брак церковного начиння в новозбудованій церкві згаданого вище села. Ікона є однією з найяскравіших декорованих частин Низкиницького іконостасу.

«5 лютого після закінчення недільного богослужіння було проведено збори релігійної громади, на яких спільно з отцем Віктором і художником-реставратором Артемом Погрібним було висловлено пропозицію передати ікону до Нововолинського історичного музею, – зазначає краєзнавець. – Громада з розумінням поставилася до пропозиції та схвалила прохання експедиції, проявивши свою високу самосвідомість у збереженні сакральних пам'яток Волинського Прибужжя. Я щиро дякую Кропивщанській громаді, отцю Віктору Мартиненку, художнику-реставратору Артему Погрібному за участь, сприяння та збереження наших об'єктів минулого, які розширюють кругозір подальших наукових досліджень».
Як пише видання VSN, іконостас XVII століття доручив розібрати й спалити тодішній очільник монастиря, а нині – намісник Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП отець Павло (Петро Лебідь).

Але парафіяни і церковний староста Анатолій Михалусь дбайливо ставилися до ікони. Обережно знявши зі стін храму, замотали її в рушники та покривало, що оберігало ікону від запилення та художніх втрат.
Як повідомив міський голова Нововолинська Борис Карпус, реліквію 9 лютого передали до історичного музею. До слова, у фонді музею вже є фрагмент цього старовинного іконостасу – Царські врата. Упродовж майже 10 місяців їх відновлює художник-реставратор з Харкова Артем Погрібний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 10 Лютого 2023 23:27
Що ви мелете? Ви знаєте, що таке, спалити ікону? Тим більше іконостас? Брехня - це гріх.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus