USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

До 200 тонн торфобрикету на добу: як працює «Волиньторф» у часи війни

3 Квітня 2023 08:05
Щодоби на державному підприємстві «Волиньторф» у селі Прилісне Камінь-Каширського району виробляють майже 200 тонн торфобрикету. Торік видобули орієнтовно 250 тисяч тонн торфу.

Про це розповів Суспільному директор підприємства Іван Киричик.

З його слів, торф для переробки заготовляють на спеціальних ділянках з травня до вересня, причому якість сировини на кожній із них відрізняється.

«Це і ступінь розкладу, і насипна вага торфу. Але для того, щоб отримати якісну продукцію, ми проводимо так зване шихтування цієї сировини вже тут, на заводі», – зазначив очільник «Волиньторфу».
Попри повномасштабну війну, підприємство ні на день не припиняло роботу, зазначив начальник брикетного цеху Віталій Градищук, а зміни в період відімкнення електроенергії скоротили.
«Ми фактично ночами працювали, була ровантажена енергосистема. Для населення наша продукція була недоступна в такій кількості, як вона потрібна була», – каже Віталій Градищук.

Зараз на підприємстві працює 300 робітників. Із вересня минулого року мобілізували 27 чоловіків, тому кадрів не вистачає.

Читати ще: Уряд скасував приватизацію «Волиньторфу»

Весь процес виробництва торфобрикетів контролюють працівники за спеціальним пультом управління, зазначив апаратник Ігор Віщик, який працює на підприємстві вже 27-й рік.
«Стежимо за технологічним процесом зі зневоложення торфу. Зневоложуємо торф, проходить сушка і виготовляємо брикет», – пояснює працівник.

Власний будинок чоловік також опалює торфобрикетом.

«Маю котел і палю. Добре тримає, краще, як дрова», – запевняє Ігор Віщик.

Уже готовий торфобрикет потрапляє на стрічку просто неба, звідки надходить на склад готової продукції.
Завідувачка складу готової продукції Наталія Бідун каже: за час повномасштабної війни продаж торфобрикету зріс на третину. Рік тому паливо експортували у Польщу, Словаччину, а зараз реалізовують лише в Україні.
«Більше люди споживають, бачте, електроенергія дуже дорога, там й перебої були часті, то переходять на твердопаливне», – каже Наталія Бідун.
Минулого тижня на підприємстві встановили промисловий дизель-генератор потужністю 850 кіловатів і вартістю п'ять мільйонів гривень.

Пристрій дасть можливість безперебійно виробляти торфобрикет під час відімкнення електроенергії, розповів виконувач обов'язків головного енергетика Василь Бідун.
«Зараз ми налагоджуємо його. Пробуємо запустити в роботу. Буде в резерві гарячому стояти. Все ж може бути, бачте, війна йде», – каже енергетик.
Торфобрикет нині в Україні виробляють на п'яти заводах, два з них у складі «Волиньторфу» працюють на Волині. Зі слів керівника Івана Киричика, підприємство прибуткове.
«Торік було десь 186 об’єктів, на які ми доставляли паливо. Ми сплатили десь близько 13 мільйонів податків. Це і в державний, і в місцеві бюджети», – додав очільник «Волиньторфу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus