USD 40.55 40.87
  • USD 40.55 40.87
  • EUR 40.70 41.00
  • PLN 10.00 10.25

Для українців готують смарт-мобілізацію. Що зміниться для військовозобов'язаних

30 Жовтня 2023 10:37
В Україні планують запустити пілотну версію смарт-мобілізація. У Міцифри вважають, що таке нововведення дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись.

Про це віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

Пілотний проєкт, за словами Федорова, буде запущено за місяць-два.

«Ми хочемо запустити так звану «смарт-мобілізацію» коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає – спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України.

Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – розповідає він.

Читати ще: Зможуть мобілізувати 18-річних чоловіків та військовозобов’язаних жінок: що зміниться з листопада

Якщо людина залишить заявку і пройде відбір та тести, далі буде навчання – і після цього мобілізований точно потрапить до роти ударних дронів та на посаду, яку він вибрав.

«І коли це вдасться зробити, ми побачимо, скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити. Це може бути першим пілотом, першим кроком для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію», – додав Федоров.

Федоров вважає, що онлайн-мобілізація має низку плюсів. Зокрема:

• «Ти не повинен йти у військомат...

• Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити...

• Ти після цього, якщо ти підходиш по характеристикам, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою».

Він також зазначив, що розсилати повістки через додаток «Дія», як і раніше, ніхто не планує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олег Показати IP 30 Жовтня 2023 11:38
А що буде, якщо ти захотів, записався, оновив облікові дані, бо без цього ніяк, але не підійшов по характеристиках? Що далі? Підеш туди, куди пошлють? Чи скажеш, що передумав воювати? А тобі скажуть, ну і сиди вдома?
Анонім до Олег Показати IP 30 Жовтня 2023 12:55
Приходиш/привозять в частину а там кажуть "нажаль вакансії за вашою спеціальністю закінчились але є вільні місця в штурмовій піхоті куди ми вас і запишемо. Наступний заходьте"
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2023 13:49
проте сам пан Федоров чомусь уникає мобілізації, прикриваючись державною службою.
ABC Показати IP 30 Жовтня 2023 14:27
Хочуть створити ілюзію вибору. Потім все одно переведуть на ту спеціальність, по якій дефіцит людей. Державі вірити - то є верх наївності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus