USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.75

Для несуттєвих подорожей до країн ЄС вводять нові правила

23 Лютого 2022 07:20
Рада ЄС ухвалила нові рекомендації щодо тимчасових обмежень на несуттєві подорожі до країн Євросоюзу, за якими з 1 березня такі подорожі будуть дозволені людям із чинними COVID-сертифікатами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС ухвалила сьогодні оновлені рекомендації щодо тимчасових обмежень на несуттєві подорожі до ЄС. Ці додатки представлені у відповідь на розвиток пандемії, збільшення обсягів охоплення вакцинацією та бустерними дозами вакцини, а також у зв’язку зі збільшенням кількості країн, які видають сертифікати, еквівалентні до цифрових COVID-сертифікатів ЄС. Нові рекомендації розпочнуть застосовувати з 1 березня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до рекомендацій, обмеження, пов’язані із COVID-19, мають застосовувати з урахуванням епідеміологічної ситуації в кожній з третіх країн та виходячи із особистого статусу кожної персони.

Зокрема країнам-членам рекомендовано дозволити несуттєві подорожі для людей, щепленими вакцинами, рекомендованими в ЄС або у ВООЗ, тим, хто одужав після інфекції, всім громадянам країн, внесених Євросоюзом до переліку країн, дозволених для подорожей. Водночас до певних категорій таких мандрівників можуть висувати вимогу пройти додаткове ПЛР-тестування перед поїздкою.

Термін чинності цифрових COVID-сертифікатів – від 14 днів після щеплення і до 270 днів після основного курсу вакцинації або до моменту отримання бустерного щеплення.

Для людей, які одужали від COVID-19, несуттєві подорожі будуть дозволені впродовж 180 днів після одужання.

В осіб, які пройшли щеплення вакцинами, рекомендованими ВООЗ, країни-члени можуть запитувати негативні результати ПЛР-тестів, зроблених не пізніше, ніж за 72 години до прибуття, встановлювати додаткові вимоги щодо проходження карантину або ізоляції. Негативні ПЛР-тести будуть також вимагати у людей, які одужали від COVID-19 або були щеплені вакцинами, рекомендованими в ЄС, але не мають документа, еквівалентного цифровому COVID-сертифікату ЄС.

На дітей від 6 до 18 років для дозволу на несуттєві подорожі поширюються ті ж правила, що і для дорослих. Жодного тестування або додаткових обмежень не передбачено для дітей, молодших за 6 років.

ЄС складає перелік дозволених для подорожей країн відповідно до показників захворюваності на COVID-19.

Зокрема для таких країн кількість випадків коронавірусу на кожні 100000 населення упродовж 14 днів не має перевищувати 100 осіб (раніше цей показник було встановлено на рівні 75 осіб). Одночасно підвищено кількість тестів, які мають робити щотижнево – з розрахунку на кожні 100000 населення таку кількість підвищено з 300 до 600 тестів. Ще один критерій – кількість позитивних тестів не має перевищувати 4% від їхньої загальної кількості. Враховують також ступінь охоплення вакцинацією, наявність нових та особливо агресивних варіантів коронавірусу, загальну відповідь країни на поширення інфекції.

Враховуючи зростання рівня вакцинації у третіх країнах, до 30 квітня ЄС може уточнити ці правила. Відповідна пропозиція може виходити від Єврокомісії і має бути затверджена на рівні Ради ЄС.

Як повідомляли раніше, Рада ЄС ухвалила рекомендації щодо поступового скасування тимчасових обмежень на несуттєві подорожі до Євросоюзу 30 червня 2020 року. Відповідний перелік країн регулярно переглядають та оновлюють за рішенням Ради ЄС.

У зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації Україну було вилучено із «зеленого» списку ЄС з 9 листопада 2021 року. Водночас наші громадяни можуть подорожувати до країн Євросоюзу за наявності чинних та відповідних COVID-сертифікатів.

Умови для подорожей в країни ЄС можуть різнитися, тож їх перед поїздкою варто уточнювати на сайті МЗС України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus