USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

ISW: Для наступу на Харківщину росіяни могли залучити кадирівців. Можливий і наступ на Сумщину

21 Травня 2024 14:28
Російська армія продовжує наступ на Харківщині уже майже два тижні. Перекинути на цей напрямок могли, зокрема, кадирівців.

Чеченські війська наразі зафіксовані під Вовчанськом. Вони разом із російським 272-м мотострілецьким полком та Росгвардією атакують місто, констатують у звіті Інституту вивчення війни, пише 24 канал.

Генштаб раніше повідомляв, що російські угрупування продовжують наступ у районі Липців та Зеленого, а також у районі Вовчанська та Стариці, що на південний захід від Вовчанська. Втім, росіяни на Вовчанському напрямку скаржилися, що мають проблеми у цій відкритій місцевості з забезпеченням боєприпасами. Ймовірно, вони вразливі до обстрілів українською армією.

Разом із тим, на геолокаційних кадрах за суботу, 18 травня, видно, що російська армія нещодавно просунулася в центр Вовчанська на північ від річки Вовча. Саме у Вовчанську, попередньо, діють підрозділи чеченського батальйону "Захід-Ахмат".

Британський журнал The Economist опублікував план наступу військ рф на півночі Харківщини. Він включає часткове оточення обласного центру і тиск на українські війська в районі Печенізького водосховища, що сході від міста.

Операцію зі вторгнення з півночі планували почати 15-16 травня, однак перенесли її майже на тиждень раніше з невідомої причини. Наступ почався 10 травня. Росіяни визначили два напрямки атаки по обидва боки від Печенізького водосховища.

На західному напрямку росіяни планували взяти за три доби позиції поблизу села Борщова для обстрілу Харкова з артилерії. Їх зупинила 92 штурмова бригада ЗСУ, окупантів відкинули на 10 кілометрів від початкової мети.

На східному Вовчанському напрямку росіяни хотіли дійти до селища Печеніги. У перші дні вони швидко пройшли значну частину території, яка мала б бути замінована. На їхньому маршруті не було фортифікацій та мінних полів. Зараз росіян стримують у районі села Бугруватка й у Вовчанську.

Читати ще: За тиждень на Харківському напрямку росіяни втратили 1,5 тисячі особового складу, – Генштаб

Тим часом у Держприкордонслужбі наголошують, що не варто виключати повторний наступ ворога на північ нашої держави, а саме – на Сумську область.

Як зазначає речник ДПСУ Андрій Демченко, хоч загарбники фактично не мають достатньо сил для нападу на Сумську область, однак вони все одно можуть піти на цей крок. З Харківською областю була аналогічна ситуація. Він припускає, що ціллю окупантів у разі нападу на Сумщину може бути розтягнення лінії фронту та розпорошення Сил оборони України. У такий спосіб росіяни намагатимуться послабити нашу оборону.

"Поки ми маємо такого сусіда, звісно, що треба бути готовим до розвитку будь-яких ситуацій. Маємо продовжувати нарощувати наші оборонні можливості… Треба також розуміти, що протяжність кордону з нашим ворогом досить велика", − наголосив він.

Лише Сумська область має кордон в понад 560 кілометрів з Росією. Україні потрібно залучати усі можливі сили та засоби, аби здолати противника, що, на жаль, переважає і за кількістю зброї, і особового складу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus