USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.55 41.90
  • PLN 10.45 10.60

Дізнатися більше про життя Героя: на Волинь з Ізраїлю приїхала подруга Костянтина Мрочка

27 Квітня 2023 08:08
Щоб познайомитися з рідними та дізнатись більше про те, де виріс Герой України Костянтин Мрочко, з Ізраїлю в Благодатне поблизу Нововолинська приїхала його подруга Ліад.

Про це пише БУГ.

Костянтин Мрочко загинув під Києвом 8 березня 2022 року. Посмертно йому надано звання Героя України й удостоєно ордена «Золота зірка». 31 березня 2023 року, в річницю звільнення Бучі, Президент Володимир Зеленський вручив орден мамі Героя.

До трагічної загибелі Костянтин чотири з половиною роки жив та працював в Ізраїлі, там він зустрів багато вірних друзів.

Його подруга Ліад вирішила провідати сім’ю Героя й приїхала в Благодатне. Про це дізнались у Нововолинському музеї та запросили її, маму Костянтина, його сестру з чоловіком, який допомагав з перекладом, щоб вони поділилися спогадами про Героя, з яких потім створять «Книгу пам’яті».
Директорка музею Ірина Костюк показала гостям експонати з війни та розповіла, що наразі вони накопичують речі, а після перемоги буде створено виставкову залу, де також розмістять історії та спогади про загиблих Героїв з Нововолинської громади. До зустрічі долучився й міський голова Борис Карпус.
Читати ще: «Я цю чорну хустку не зніму до кінця війни»: мати загиблого Героя України з Волині Костянтина Мрочка

Сестра Костянтина Галина розповіла, що її брат працював в ізраїльській родині, у якій було вісім дітей, допомагав з господарством та фермою, дивися за будинком. Через деякий час вони здружились та прийняли Костю як рідного.

«Костя порадив їм узятися за бджільництво, він на цьому знався, бо навчився від дідуся, тож заснував в Ізраїлі пасіку. Також змайстрував бурякорізку та підказав, чим годувати курей, які перестали нестися. Костя багато чого там зробив своїми руками: дерев’яну гойдалку, альтанку. Змайстрував з бочок стільці та стіл, тумбу. З металу зварив декоративну фігурку сім’ї», – поділилася сестра.

Ліад живе поряд у цьому ж містечку, Костя допомагав їй облаштувати територію біля будинку та садок, так вони й познайомилися. У нього в Ізраїлі багато друзів, які дуже хотіли приїхати в Україну та дізнатися, як та чим він жив. Першою це зробила Ліад, додала Галя.

Ліад розповіла, що вона вперше в Україні, їй дуже сподобалась природа. Дівчина в захваті від родини Кості, де її дуже тепло прийняли.

Костянтин приїхав в Україну за пів року до війни, мав восени повертатись на збір першого врожаю у винограднику, який сам закладав.
«Ми всі були шоковані та в депресії, коли дізналися про загибель Кості, його всі любили та захоплювались ним, сприймали як члена родини. Тож люди, які з ним працювали, вирішили увіковічнити пам’ять про нього й вино з цього винограднику назвали на його честь. Вони хотіли зробити щось особливе, адже все на фермі й так нагадувало про Костю, бо було зроблено його руками», – сказала Ліад.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення Костя приїхав до Києва, був упевнений, що почнеться війна. 24 лютого вивіз сина та сестру з родиною у Благодатне.

«Була надзвичайно важка та довга поїздка. Дорогою у ньому наче закипала лють. Не мав сумніву, що йому далі робити, ми й не намагались відмовляти. Костя сказав, що не може пробачити рашистам навіть цього, що ось так поспіхом його рідні змушені покидати свій дім», – розповіла сестра.
Наступного дня після приїзду в Благодатне Костя пішов у військкомат.

«Зранку прокинувся, попив кави й дав нам розпорядження, як маємо поводитися. І остання фраза його була: «Мам, якщо… ти маєш бути сильна». А я не знаю як. Крім того, щоб допомагати нашим хлопцям, які зараз там, я нічого не можу робити. Це єдине, що мені допомагає. А як далі жити – не знаю, як Бог управить. Я щаслива, що його пам’ятають та люблять і що він залишив такий слід у серцях людей», – сказала Алла Євгенівна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus