USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

«Діти сказали, треба у лікарню»: волинянка після укусу кліща лікує хворобу Лайма

Сьогодні 12:53
На Волині від початку року в обласну інфекційну лікарню зі скаргами на хворобу Лайма через укуси кліщів звернулися 9 людей.

Одна з пацієнток – жителька Луцького району Раїса розповіла Суспільному, що понад два тижні тому збирала вишні, після цього уже вдома помітила на тілі кліща.

До медзакладу жінку вмовили звернутися діти. «Я його (кліща) вийняла звичайно. Місце укусу продезінфікувала. Через днів 4-5 відчула невеликий свербіж. А потім місце укусу у мене все стало бордове, запальне. Діти сказали, треба у лікарню звернутися обов’язково», – говорить пацієнтка.

Наразі жінка завершує 10-денний курс лікування і планує повернутися додому. Показувати своє обличчя пацієнтка відмовилася.

За словами лікарки-інфекціоністки Галини Морочковської, в основному люди звертаються по допомогу, аби побороти захворювання Лайма ще на ранній стадії, це спрощує подальше лікування.

Читати ще: Цьогоріч на Волині – вже 9 випадків хвороби Лайма. Як уберегтися від кліщів

«У хворих бувають ще й такі загально клінічні симптоми: слабкість, невеличка температура, головний біль. Після 30-го дня, коли йде поширення інфекції, тоді йдуть зміни зі сторони нервової системи і серця», – додала інфекціоністка.
П’ять із дев’яти зареєстрованих цього року випадків хвороби Лайма зафіксували в липні, розповів епідеміолог Олександр Гнатюк. З його слів, це пов’язано із тим що люди влітку більше відпочивають на природі.

«Для лаймбореліозу у нас понад 160 населених пунктів ендемічних, тобто поблизу яких перебували люди і відбувався напад кліщів, – говорить епідеміолог. – Пік захворюваності триватиме до середини вересня».
Читати ще: Укус кліща спровокував ураження мозку у волинянина

Що робити, якщо знайшли на тілі кліща:

не тиснути;

не виривати;

не заливати олією або спиртом;

звернутися у травмпункт, де допоможуть витягнути кліща;

якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутити кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю;

обробити місце укусу хлоргексидином, водою та милом, спиртом тощо;

здати кров на антитіла;

за потреби пройти імунотерапію.

Хвороба Лайма – бактеріальна інфекція, що вражає нервову систему, опорно-руховий апарат і серце. За даними Міністерства охорони здоров’я, якщо в перші тижні, а краще – дні, не зупинити хворобу Лайма курсом антибіотиків або не завершити її лікування, вона перейде в хронічну форму, яка не піддається ефективній медикаментозній терапії. Що більше часу минуло від укусу, то важче лікувати хворобу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus