USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Діти, які споживають цукор з молока та фруктів, менш схильні до ожиріння

19 Травня 2024 00:19
Діти, які споживають цукор з молока або фруктів, а не з тістечок або цукерок, менш схильні до надмірної ваги або ожиріння.

Про це стверджують науковці з Університету Гронінгена та Університетського медичного центру Гронінгена в Нідерландах, пише УНІАН з посиланням на The Independent.

Команда вчених проаналізувала дані дослідження GEKCO Drenthe, що його проводять серед дітей, які народилися в Дренте у період з 2006 до 2007 року. Відповіді на опитування про харчування, яке заповнили батьки 891 дитини, коли їм було три роки, використали для розрахунку щоденного споживання цукру.

«Зріст і вагу дітей вимірювали медсестри і використовували для розрахунку індексу маси тіла (ІМТ) z, який використовують для вимірювання того, на скільки стандартних відхилень ІМТ дитини вищий або нижчий за середній для її віку та статі. Середнє загальне добове споживання цукру в групі становило 112 г. Близько 102 дітей, які мали нормальну вагу у віці трьох років, мали надлишкову вагу або ожиріння у віці 10 або 11 років», – зазначають у матеріалі.

Читати ще: У світі кількість людей з ожирінням перевищує мільярд. Дослідження

За словами дослідників, загальне споживання цукру в трирічному віці не було пов’язане зі збільшенням ваги, проте більше споживання цукру разом з перекусами, серед яких тістечка або цукерки, призводило до вищого показника індексу маси тіла, коли дитина дорослішала.

Водночас діти, які споживали цукор з молока та фруктів у віці трьох років, мали на 67% нижчий ризик розвитку ожиріння або надмірної ваги у 10 або 11 років порівняно з тими, хто споживав їх менше.

«Високе споживання солодких продуктів вважається фактором ризику надмірної ваги та ожиріння у дітей, тому їм рекомендовано споживати менше продуктів з високим вмістом цукру, таких як кондитерські вироби, тістечка та підсолоджені напої, і їсти більше фруктів та несолодких молочних продуктів, таких як молоко та йогурт. Але хоча фрукти й несолодкі молочні продукти вважаються корисними, вони мають велику кількість власного цукру, який міститься в їжі природним чином, а не додається до неї», – пояснила дослідниця Цзюньян Цзоу з кафедри епідеміології Університету Гронінгена.

Читати ще: Жінки, які регулярно вживають авокадо, мають менший ризик розвитку діабету, – вчені

За її словами, команда науковців хотіла з’ясувати, чи впливає джерело цукру, а також його кількість на ймовірність розвитку надмірної ваги або ожиріння.

«Хоча це питання вже вивчали раніше, результати суперечливі, а якісних досліджень на цю тему бракує», – зауважила вона.

Цзоу вважає, що результати дослідження, які було представлено на Європейському конгресі з ожиріння (ECO) у Венеції, свідчать про те, що дітей слід заохочувати вживати фрукти і молоко замість підсолоджених молочних і йогуртових напоїв, солодощів, тістечок та інших продуктів, багатих на доданий цукор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus