USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

Дев’ять корів та город: подружжя волинян розповіло, чи можна заробити на фермерстві

5 Червня 2022 20:07
Подружжя Федорчуків із села Човниця Ківерцівської громади утримує дев’ять корів. Аби зібрати сир та подоїти, господарі мусять вставати удосвіта. А щоб продати продукцію за достойною ціною, самі розвозять її клієнтам. Літр свіжого молока з-під корови продають по 25 гривень. Значну частину заробітку вкладають у господарство.

Чи вигідно сьогодні бути фермерами, яку допомогу дає держава та скільки сил потрібно вкласти, аби реалізувати себе у господарстві, – в сюжеті телеканалу «Аверс».

Микола та Наталя Федорчуки йдуть переганяти корів до водопою. За рогатими на пасовиську глядить електропастух. У цьому стаді дев’ять корів, і всі вони належать їхньому сімейству. Має подружжя і двох невеликих телят. Корови доять апаратом двічі на добу – зранку і ввечері. Найнятих працівників Микола і Наталя не мають. Біля господарства пораються самі.

«Жінка встає перша та одразу робить сир. А я вже потім підключаюся, допомагаю трохи. Далі йду на ферму і вже своє роблю, а вона своє – із сиром «бореться». Так о п’ятій годині прокинулися і до ночі – десята-одинадцята година. Інколи їду на ніч орати, то вже пізніше приїжджаю», – каже Микола Федорчук.

Наталія розповідає, що коли є багато замовлень, то прокидається раніше: «Сьогодні встала опів на п’яту, бо зранку мусила зробити сир. Поки сир відстоюється, я йду до хліва, доїмо корови, тоді на подвір’ї розливаємо. Кому в банках, кому в пляшках – як зручно. Тоді його охолоджуємо. А охолоджувача в нас немає, то ми ставимо у відра, щоб охололо. Тоді молоко може довше зберігатися. Якщо воно тепле і везти в машині, то тоді швидше скисає. Так воно може тиждень стояти в холодильнику. Ми працюємо лише вдвох. Інколи син допомагає, коли приїде з роботи. Він такий, що спитає, чи допомогти.
Ціну, за якою зараз у селян підприємці скуповують молоко, пан Микола називає знущанням. До слова, на Волині підприємці купують молоко у селян орієнтовно по 5-8 гривень за літр. Федорчуки працюють по-іншому – мають уже базу клієнтів. Приймають замовлення і розвозять продукцію покупцям щодня особисто. Фізично важко, але вигода більша. Літр молока продають по 25 гривень, кілограм сиру – по 80 гривень. Покупці переважно у центрі громади – в Ківерцях.

«Ви вже маєте базу клієнтів, куди завозите, і ще додаються, але вже й молока не вистачає, бо ж усіх не нагодуєш. За день в нас сто літрів надою – щось переробляємо, щось продаємо. Вранішнє молоко продаємо. А вечірнє йде на переробку», – каже Микола Федорчук.

Наталя зазначає: тримати корову почали з чоловіком одразу, як одружилися. Потім поголів’я потихеньку збільшувалося. Пригадує: на початках возила молоко автобусом.

«Довго ми йшли до цього. Вирішили, що возити машиною будемо. А щоб возити машиною, треба більше корів, аби мати за що їхати. І от так розійшлося маже до десятка. Доїмо ми двічі на день: зранку о сьомій і ввечері заганяємо. На обід не доїмо. Тобто цілий день з коровами. Треба і себе трішки глядіти», – каже фермерка.

Багато зароблених грошей господарі вкладають в те ж таки господарство. Навесні треба підживити сінокоси, влітку заготовити сіна, упорядкувати кукурудзу. Мають трохи більш як 10 гектарів землі. Пальне, електроенергія – за все треба платити. Два роки тому господарі за зароблені гроші звели приміщення для корів. Цьогоріч придбали старенький тракторець. Микола Федорчук зазначає, що трохи допомогла держава. Торік він зареєстрував сімейне фермерське господарство. І держава дала грошей на розвиток. Чи буде вона далі підтримувати фермерів – невідомо, бо війна.

«У сімейному фермерському господарстві можна мати до двадцяти гектарів землі і не наймати людей. Держава давала по п’ять тисяч на корову, якщо у вас було три-п’ять корів і по п’ять чи по три тисячі на гектар орної землі. Цього року допомога принаймні була. Наступного, звичайно, що не буде, бо все йде на фронт. Я навіть і не сподіваюся. Добре, що цього року вона є, тому що міндобрива купували, трактора купили», – зауважує фермер.

Він каже, що пальне, електроенергія, добрива дорожчають. Відповідно, постає і питання підняття ціни молока, поки її тримають, а як буде далі – не знають.

«Навіть не знаєш, як людям сказати про ціну. Думаєте, хочеться казати, що буде дорожче? Не хочеться, але що зробиш, тримати і в збиток? Треба хоча б трошечки триматися на плаву, аби цей період якось пережити. Потім може бути легше. Великих грошей ти тут не заробиш. Дивлячись, хто на що розраховує. В кожного своє розуміння великих грошей. Ну, триматися на плаву можна. Якби нічого не було, то нічого не виходило б. Два роки тому побудували хліва, цього року купили трактора. Все з корів, з молока», –наголошує Микола Федорчук.

Фермер підсумовує, що великих грошей сьогодні на сімейному фермерстві не заробиш. Хоча його правда: для кожного великі гроші – то різна сума. Ціна молока зазвичай залежить від ціни на пальне і електроенергію. Але ніхто не рахує, скільки фізичної праці вкладено у той літр молока.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
У Показати IP 5 Червня 2022 20:45
25 грн. - це вже загнули, в Луцьку так само продається фермерське молоко (щоранку привозять) по 19 грн. (було дешевше до війни) Не перший рік купуємо, якісне молоко, сир, сметана.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus