USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.50 10.75

Десятки мільйонів: у 2022 році на Волині може надійти менше освітньої субвенції

12 Листопада 2021 16:37
Наступного року волинські обласні освітні заклади можуть опинитися в екстремальних умовах. Відповідно до прогнозів, вони недоотримають 13,5 мільйона гривень дотації та 21 мільйон гривень освітньої субвенції. А ще у 2022-му заплановане підвищення розміру стипендій.

Про це йшлося під час бюджетних слухань в обласній раді під час розгляду депутатами питання функціонування профільних ліцеїв та спецшкіл.

У всіх закладів – спільні проблеми. Наприклад, педагогам знизили надбавку за престижність професії з 20% до 5%, аби мати можливість виплатити зарплату. Щодо енергоносіїв, то запланованих коштів має вистачити, але якщо ціни не зростатимуть. Однак постачальники вже повідомляють про можливе подорожчання.

Загалом видатки на освітню сферу обласного бюджету складуть 600 мільйонів гривень, а це – майже 60% усіх власних доходів. Проте цих коштів не вистачатиме.

«Попри те, що загальний обсяг фінансування галузі збільшено на 62 мільйони, цього мінімально вистачить лише на захищені статті видатків. Наступного року волинська освіта недоотримає 13,5 мільйона дотації на розвиток своїх закладів та 21 мільйон освітньої субвенції», - зазначив голова бюджетної комісії Орест Маховський.

Є питання й щодо вартості харчування. У бюджеті закладена вартість зарчування з розрахунку 90 гривень на дитину, а нове шкільне меню передбачає вартість не менше 140 гривень. Крім того, з наступного року вдвічі мають зрости соціальні та академічні стипендії для студентів професійно-технічної, передвищої фахової та вищої освіти.

На це буде потрібно буде виділити з бюджету області 56 мільйонів гривень, якщо ці виплати не компенсує держава.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus