USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.70

Дешеве та тепле: міф про енергоефективне житло*

5 Лютого 2018 12:12
При виборі майбутнього помешкання ми повинні усвідомлювати, що, керуючись лише ціновими показниками, разом із відносно дешевим житлом у новенькій багатоповерхівці ми ризикуємо отримати в «подарунок» рахунки із кругленькими сумами за комунальні послуги. Усе через недостатню енергоефективність будівлі, на чому часто економлять недобросовісні забудовники в бажанні максимально здешевити майбутнє житло.

Тож, обираючи квартиру, нам необхідно звертати увагу не тільки на місце розташування будинку, його зовнішній вигляд, наявну інфраструктуру та ціну, а й на показники споживання енергії, адже чим менше енергоресурсів потрібно на утримання помешкання, тим меншими є рахунки за комуналку.

Для того, аби кожен зміг одержувати інформацію про стан будівлі та витрати в ній газу, теплової та електричної енергії, ще у червні 2017 року Верховна Рада прийняла закон «Про енергетичну ефективність будівель», відповідно до якого передбачено запровадження обов’язкової сертифікації енергетичної ефективності споруд.
Така практика вже давно успішно діє в країнах Європи, де будівлю можна здати в експлуатацію лише за наявності паспорта енергоефективності. До того ж інформація, подана в ньому, є загальнодоступною. Водночас перед тим, як купити чи орендувати помешкання, європеєць завжди запитає, скільки в майбутньому буде сплачувати за комунальні послуги.

Згідно з Законом України «Про енергетичну ефективність будівель», кожна новобудова отримує клас енергоефективності, який позначають літерами від A до G з коефіцієнтами. При розрахунку до уваги беруть показники споживання опалення, обігріву води, вентиляції та освітлення.

Як зазначають експерти, чим вищий клас енергоефективності, тим престижнішим є об’єкт будівництва і тим дорожче коштує житло. Тут аналогію можна провести з класами техніки, адже, зазвичай, ми обираємо електрочайник або мікрохвильову піч зі споживанням енергії класу А, а не, наприклад, С. Звичайно, в такому разі доведеться заплатити за прилад трохи дорожче, але потім вдасться роками економити на споживанні електроенергії. Цей принцип діє і під час вибору житла (енергоефективним вважають помешкання, починаючи від класу С).

Відзначимо, що, на жаль, більшість (85 %) будинків в Україні збудовані у 60–80-х роках минулого століття та, згідно з чинними нормами, належать до незадовільного класу енергоефективності – Е–F.
Відомості про клас енергоефективності, витрати енергії та якість матеріалів, своєю чергою, вносять у спеціальний паспорт, який мають додавати до проектної документації. Ще забудовник зобов’язаний надавати фактичні показники споживання енергії. Передбачено, що з цією інформацією кожен зможе ознайомитися у вільному доступі.

Зі свого боку, ми маємо усвідомлювати, що, попри ту «енергоефективність», яку рекламують і декларують наші забудовники, реальний стан речей може бути далеко не втішним. Адже енергоефективне помешкання – це не лише утеплені стіни чи металопластикові вікна; це цілий комплекс заходів, який включає ретельні розрахунки теплоопору та теплопровідності всіх будівельних матеріалів, облаштування автономної системи опалення або індивідуальних теплових пунктів, встановлення термостатистичного обладнання на радіаторах, термоізоляцію дахів і підвалів. Також до уваги потрібно брати якість матеріалів, які використовують будівельні компанії. Сумарно такий підхід дозволить економити до 60 % тепла.

Тому, придивляючись до помешкання, все ж таки варто попросити будівельну компанію надати для ознайомлення паспорт енергоефективності (допоки в Україні не запрацює єдина база сертифікатів енергетичної ефективності будівель). Серед луцьких забудовників такий документ-заключення спеціалістів із зазначенням класу енергоефективності новобудови вам радо представлять у будівельній компанії ЛДБК.

Окрім того, при купівлі помешкання спеціалісти ЛДБК обов’язково нададуть рекомендації щодо того, як економити на комунальних послугах у ході експлуатації квартири.
Відділ продажу ЛДБК знаходиться за адресою: Луцьк, вул. В’ячеслава Чорновола, 24.

Ознайомитися з паспортизованим енергоефективним житлом можна також на сайті компанії.

Контактні телефони:(0332) 786342; (066) 089 74 18; (095) 888 94 00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 5 Лютого 2018 12:22
Это все от таланта зависит. Вот у меня есть друг, тоже ученый. У него три класса образования, а он за полчаса десятку так нарисует – от настоящей не отличишь.
*** до Анонім Показати IP 5 Лютого 2018 12:44
Раз он такой умый, то почему такой бедный ?
Анонім до *** Показати IP 5 Лютого 2018 13:35
богатые тоже плачут

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus