USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.65
  • PLN 10.72 10.88

Держстат заявив про ріст зарплат: експерти пояснили, чому українці цього не відчувають

19 Вересня 2024 07:41
За даними Державної служби статистики, у порівнянні з минулим кварталом зарплатня зросла на 22,1% і склала 20 964 гривень, при цьому у першому кварталі динаміка була схожою (+22,5%).

Проте, як йдеться у статті УНІАН, на зростання зарплат впливають не завжди позитивні фактори, а показник реальної середньої зарплатні насправді значно менший, ніж показує Держстат.

«На зростання середніх зарплат комплексно вплинуло одразу кілька факторів. Це зниження курсу національної валюти, конкуренція за кваліфікованих робітників на ринку праці, активний розвиток оборонно-промислового комплексу, який стимулює розвиток суміжних галузей та допомагає відновлювати економіку, а також і додаткові доплати військовим, введені у другому кварталі цього року», – розповів президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

Крім цього, як пояснив експерт Економічної експертної платформи Олег Гетьман, Держстат дає заробітну плату вже після сплати ЄСВ (єдиного соціального внеску), але без вирахування ПДФО (податку на доходи фізичних осіб).

Читати ще: Чверть українців відчувають серйозні матеріальні труднощі. Опитування

«Тож потрібно відняти 18% ПДФО, мінус 1,5% військового збору, і буде чиста заробітна плата. Це стандартна практика у всіх країнах Європи – вони вказують зарплатню так само, до сплати ПДФО», – сказав експерт.

Таким чином, реальна середня зарплатня одразу зменшується з 20 964 грн до 16 876 грн. Також, після ухвалення відповідного закону найближчим часом, військовий збір має зрости з 1,5% до 5%. Це означає, що у майбутньому буде складно зберегти динаміку зростання зарплатні на 20% і більше.

Заважимо, у проєкті держбюджету на 2025 рік не передбачено підвищення мінімальної заробітної плати і соцвиплат. У документі пропонують встановити з 1 січня 2025 року мінімальну заробітну плату на рівні 8 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Богдан Показати IP 19 Вересня 2024 09:48
Совок не уйдет

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus