USD 41.20 41.39
  • USD 41.20 41.39
  • EUR 41.20 41.39
  • PLN 10.60 10.75

Держава і гравці на ринку електроенергії знищують електротранспорт, – мер Луцька

2 Лютого 2022 13:28
Протягом останнього часу вартість електроенергії зросла у 2,8 раза. І якщо в літні місяці Луцьке підприємство електротранспорту сплачувало за електроенергію 1,4 млн грн, то у грудні ці витрати склали 3,6 млн грн.

Про це йшлося 2 лютого під час чергового засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, на якому розглянули проєкт рішення про роботу комунального підприємства «Луцьке підприємство електротранспорту».

Генеральний директор комунального підприємства «Луцьке підприємство електротранспорту» Володимир Пуц розповів, що протягом останніх років жодного тролейбуса не було поставлено під паркан.

Він нагадав, що нещодавно Луцьк отримав чергових дев’ять нових тролейбусів, водночас наголосив, що, аби підтримувати старий рухомий склад у належному стані, потрібно закуповувати запасні частини.

Додав, що із впровадженням автоматичної системи оплати проїзду в тролейбусах підприємство звільнило 94 кондукторів, унаслідок чого за рік вдалося зекономити на оплаті заробітної плати 8,5 млн грн. Однак наразі на підприємстві півтора місяця боргують зарплату.

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що протягом останнього часу на ЛПЕ відбулося багато змін, зокрема у зв’язку з придбанням нових тролейбусів, які є комфортними та споживають на 30% менше електроенергії.

«Ми підписали грантовий контракт на 155 тис. євро на додаткові тролейбусні лінії, на поворотні стрілки, які допоможуть оптимізувати рух тролейбусного транспорту в нашому місті, скоротити денний пробіг, що позитивно відобразиться на фінансовому становищі підприємства, дозволить запустити нові маршрути. Сьогодні завдяки впровадженню автоматизованої системи обліку пасажирів ми побачили великі фінансові переваги, тому що було проведено оптимізацію штату. Водночас ті пільговики, які не є членами нашої громади, почали їздити за гроші. Тим населеним пунктам, які розташовані поруч із Луцьком, було запропоновано укласти відповідні договори про компенсацію, але жодного такого договору не укладено. Тобто коли Луцьк оплачував пільгові проїзди мешканців цих громад, було добре, а самі вони їх оплачувати не хочуть», – наголосив міський голова.

Він зазначив, що завдяки введенню автоматизованої системи оплати проїзду вдалося простежити збільшення кількості платних пасажирів у тролейбусах.

«Найбільш негативно на роботу підприємства впливає ріст вартості електроенергії, яка порівняно з липнем 2021 року виросла у 2,8 раза. Якщо в літні місяці ми витрачали на електроенергію 1,4 млн грн, то у грудні – 3,6 млн грн. Про яку рентабельність, самоокупність може йти мова? Тому департамент економічної політики на сесію міськради підготує проєкт рішення про звернення до ВРУ, Кабміну про запровадження пільгових цін на електроенергію для комунальних підприємств електротранспорту. Тому що якщо далі відбуватиметься зростання електроенергії, держава і ті гравці на ринку електроенергії, які сьогодні диктують ціни, знищать повністю електротранспорт. Міста почнуть від нього відмовлятися, тому що зростання вартості електроенергії у 2,8 раза – це просто нечувані цифри. Однак ми не втрачаємо оптимізму, надії, отримуватимемо нові тролейбуси», – зазначив Ігор Поліщук.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Оксана Показати IP 2 Лютого 2022 14:05
А що іздити на бензині чи дизелі маршруткам зараз дешево? Ще не постаріли ті люди, які памятають про метан по 8,0 грн. / куб.м. Епоха покращення прийшла, точніше наступила .... на горло.
Віктор до Оксана Показати IP 2 Лютого 2022 16:14
Вже постаріли ті люди, але памятають про метан по 5коп. / куб.м
лучани Показати IP 2 Лютого 2022 14:34
треба піднімати тариф та зменшувати кількість пільговиків.
лучаниНУ до лучани Показати IP 2 Лютого 2022 15:21
Себе підніми і... гепни!
Підпільник Кіндрат Показати IP 2 Лютого 2022 15:06
Зменш собі норму кисню, "умнік"! Мабуть треба спочатку збільшити пенсії і зарплати в рази , а потім вже зменшувати кількість пільговиків! Якось так, -нє?
Анонім до Підпільник Кіндрат Показати IP 2 Лютого 2022 16:30
нє
Олександр Показати IP 2 Лютого 2022 18:38
Хто б що не казав, але я не вірю в альтруїзм підприємства електротранспорту. Якщо не враховувати пільговиків який сенс їздити у збиток.
Експерт Показати IP 3 Лютого 2022 01:24
При чем здесь держава к подорощанню електричества, дают так дешёго как могут, АЭС и так на полную работают
Лучанка Т до Експерт Показати IP 3 Лютого 2022 21:34
Ви хоч розумієте, що пишете? А хто тоді встановлює тарифи? Якщо у нас АЕС працюють в повному режимі, тоді запитання до влади: звідки такі тарифи? Атомна енергетика дешева. От, тільки, хтось ніяк не може нажертись!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus