USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Депутат Луцької міської ради в Ківерцях оскаржує виборче законодавство

22 Листопада 2018 15:43
Колегія суддів Волинського адміністративного суду слухала, як депутатка луцької міської ради Анна Мовяк намагається оскаржити виборче законодавство України. Йдеться про Ківерцівський район, де незабаром відбудуться вибори в ОТГ.

Про це йдеться в сюжеті ТРК Аверс.

До суду Анна Мовяк прийшла в компанії В’ячеслава Гордіюка та Андрія Медведя. Позиваються до Ківерцівської міської виборчої комісії. Справа в тому, що трійку позивачів не влаштовує кількість виборців по окремих округах Ківерцівського району. Мовляв, у деяких округах більше виборців, а в деяких менше, що логічно, бо однакової кількості людей на конкретній території проживати апріорі не може.

Позивачі просили скасувати документ про перерозподіл округів. Але як виявилося в процесі судового засідання, документу, який просять скасувати, не існує.
У цьому казусі позивачам підсобив відповідач представник виборчої комісії Григорій Павленко. Роз’яснив, що округи поділені в іншому документі. Відзначимо, що позивалися заявники, як виборці.

«Поділ округів не відповідає закону. Я хочу, щоб воно відповідало нашому закону», - каже Мовяк.

Нюанси проблеми пояснив відповідач. Виявляється якщо округ більший – є ризик, що прохідний відсоток у депутата до ради може бути меншим, аніж в депутата по компактнішому округу. Але це не обов’язково. В рамках чинного законодавства округи діляться приблизно. Бо ж точно поділити їх по кількості виборців фактично неможливо. Є допустимий відсоток різниці, який у Ківерцівському районі не порушений.

З цією непростою темою суд розбирався півдня. Оскаржити законодавство позивачам не вдалося. Судді стали на бік виборчої комісії. І вирішили, що права виборців у такому розподілі округів жодним чином не порушені. Судові витрати поділили поміж позивачами.

Проте чи за права виборців боролася депутат Луцької міської ради, чи може за дивіденди для своєї політичної сили на виборах до ОТГ у Ківерцівському районі. Анна Мовяк депутат Луцької міської ради від Фракції Громадський контроль. А також вона голова Ківерцівського районного осередку народного контролю. Голова ж комісії Григорій Павленко – в партії УКРОП і, можливо, тому політичні виборчі гонки перемістилися до суду. Проте партійним конкурентам претензії пред’явили дещо неграмотно.

Під час судового засідання, та й у його перерві йшлося саме про партійні рейтинги депутатів. Проте обранцям громади слід пам’ятати, що їх у ради делегує не партія, а виборці. І саме їхні інтереси повинні стояти на першому місці. Адже депутати у ради ідуть не розводити міжпартійні війни, а відстоювати інтереси громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Виборець з Ківерець Показати IP 22 Листопада 2018 17:20
Трошки опозорились. Потрібно їй та медведю спочатку закон почитати а потім галасувати. На мою думку а бо їм добре за це платять, або хтось хоче зірвати виборчий процес. Думаю від Медведя ще буде багато таких "сюрпризів".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus