USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.75

День Незалежності для українців – найважливіше із нерелігійних свят. Опитування

23 Серпня 2024 23:00
В Україні радикально змінилося ставлення до Дня Незалежності за останні 11 років.

Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології, повідомляє Українська правда.

«Ставлення до Дня Незалежності України радикально змінилося. У 2013 році це свято було найбільш важливим чи улюбленим для 12% українців, а у 2024 році – 64%.

У 2013 це було одним з найменш популярних свят (менш популярним був лише День Конституції), а зараз це одне з 3-х найбільш популярних свят в Україні, поступається лише двом головним релігійним святам», - йдеться у повідомленні.
Читати ще: «Було закладено основи нашого майбутнього»: спогади про перші мітинги за незалежну Україну 35 років тому в Луцьку

«Згідно з даними наших досліджень, у 2023 році більшість населення України святкує Великдень (Пасху) і Різдво Христове як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 69% відповідно. А далі йде День Незалежності України – 63%. Для українців День Незалежності зараз – це найбільш важливе з нерелігійних свят. Наступним за популярністю є День захисників і захисниць України (54%)», – також йдеться в повідомленні.

За даними дослідників, Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, у 2023 є лише на п’ятому місці з відсотком у 52%.

День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця мають, відповідно, 29%, 25%, 22%.

Найменш популярні свята в цьому році – День Перемоги і День праці (1 травня) – лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі, кажуть у КМІС.

Крім того, в опитуванні йдеться, що абсолютна більшість українців (не менше 87%) підтримують Незалежність України. Лише 0.3% вважають, що Україні слід об’єднатися з Росією. Абсолютна підтримка незалежності була доконаним фактом і до 2014 року, проте зараз ця підтримка стала ще вищою.

Методологія опитування

В аналізі ставлення до Незалежності та до свята Дня Незалежності України соціологи використали дані омнібусних досліджень КМІС, що були проведені з 2013 до 2024 років. Запитання про те, які свята найбільш важливі чи улюблені, залежить від дати проведення опитування.

Чим ближче до цього свята – тим частіше його згадують респонденти. Тому для вивчення динаміки зазвичай соціологи запитують про свята кожного року в той самий час (у лютому). Запитання про ставлення до Незалежності менш залежні від сезону збору даних.

Опитування, які були проведені в період до лютого 2020 року, були проведені методом особистих (face-to-face) інтерв’ю, після – методом телефонних інтерв’ю (computer-assistedtelephoneinterviews). За географією охоплення до лютого 2014 року опитування включали всі території України, після лютого 2014 року не включали тимчасово окупований Крим і окремі території Донецької і Луганської областей. Після лютого 2022 року опитування не включають нові тимчасово окуповані території. Вибірка кожного опитування становить переважно близько 1000-2000 респондентів.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 2,9%.

За умов повномасштабного вторгнення крім зазначеної формальної похибки може додаватися певне систематичне відхилення, але не більше 5-6% відсотків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus