USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Сьогодні легендарному скульптору з Луцька виповнилось 76

9 Січня 2019 16:54
Сьогодні відомому скульптору, Почесному громадянину міста Луцька Миколі Голованю виповнюється 76 років.

З нагоди дня народження митця привітали радник Луцького міського голови Ігор Поліщук та заступник міського голови Костянтин Петрочук.

«Сьогодні провідали в лікарні та привітали з Днем народження, Новим роком та Різдвом Христовим почесного громадянина міста Луцька скульптора Миколу Голованя.

Поспілкувались про місто, скульптуру, Україну і про майбутнє будинку Голованя.

Микола Микитович вже йде на поправку і наступного тижня повернеться додому,» – пише на своїй сторінці у фейсбук Ігор Поліщук.

Микола Головань народився у селі Теремно під Луцьком у 1943 році. Там і провів свої дитячі роки. Мама Юзефа була полькою, батько Микита переїхав на Волинь із Одеси.

Батьки хотіли, аби їхній син став художником, тому Микола одразу після школи успішно склав вступні іспити до Львівського училища мистецтва.

За своє життя він створив скульптури на пішохідній вулиці міста Лесі Українки, в Центральному парку та в інших куточках обласного центру. Також побудував на березі річки Стир архітектурну пам’ятку – Будинок скульптора. Ця споруда прикрашена більше, ніж п’ятьмастами скульптурами різних стилів. Вона постійно приваблює туристів з усього світу. У 2016 році отримав звання «Почесний громадянин міста Луцька».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Олександр Показати IP 9 Січня 2019 19:26
Думаю, що його легендарність значно перебільшена. Штучний герой.
К.лучанин до Олександр Показати IP 9 Січня 2019 20:46
Ти просто штучний дописувач! Думаю, зроби те що ГОЛОВАНЬ зробив для Луцька, а тоді щось говори! Щоб бути скульптором треба мати талант та іскру БОЖУ. Головань пройшов нелегкий життєвий шлях і своєю працею і талантом возвеличив себе як митця.
гроші на вітер Показати IP 9 Січня 2019 20:25
навыщо йомву ті стопки і штучні квіти
К. лучанину Олександ Показати IP 9 Січня 2019 23:33
"К. лучанин", то, я так розумію, "корінний"? Так от, як до корінного запитання: то що ж він зробив особливого, цей скульптор? "Будинок Голованя"??? Ви дійсно вважаєте, що то така унікальна річ? Ви бачили ті скульптури? А проект самого будинку розробив Метельницькй - ось це дійсно легенда для Луцька. Це ми просто дожилися до того, що у древньому Луцьку вже нема що показувати. Ну а про "Божу іскру"... Ви мене вибачте, але якщо кожного скульптора називати "легендарним", то не настачишся на кожного. А про мою штучність. Ну, то таке. Я, наприклад, автор кількох книжок, кандидат наук. Теж, до речі, корінний лучанин. А хто ви - не знаю, та й знати не хочу. Підсумовуючи: певно, я не говорю, що Головань не зробив нічого, що його будинок не цікавий і не заслуговує на увагу; однак не розкидуйтеся словами - ніяка це не легендарність. Пардон за багато букв
К.лучанин до Олексан до К. лучанину Олександ Показати IP 10 Січня 2019 13:53
Кандидат яких наук? Розумієте питання? Автор яких книжок? В нас в Україні багато фейкових кандидатів розвелось і за скільки купують степінь я теж знаю. Я знав одного викладача із СНУ ( нинішня назва), який писав дисертації на замовлення (заробляв ), а потім сказав що не хочу писати це для ідіотів. Замовлення у нього постійно були. В нього була 100% гарантія захисту, тому що дисертації були на високому рівні. Ну , я так , написав про це , як кажуть, між іншим. І ще одне,будинок ГОЛОВАНЯ є , був і буде. Він відомий на всю Україну, і не тільки... Його знають! В нього була персональна виставка в ГАЛЕРЕЇ, а потім виставка творів його покійного сина. Для Волині це легендарна особистість ! Велике бачиться на відстані. Відомі люди Волині : Олександр Валента, Кость Шишко, Володимир Лис, той же Головань М.М., Вольдемар Пясецький, Микола Кумановський і багато інш. не мали , на відміну від вас вченої степені( ???) якою ви розмахуєте наче прапором, але залишили свій спадок. І ще одне, пишіть грамотно, якщо не знаєте співрозмовника,то не вихваляйтесь своїм IQ-це ознака дурного тону і такого ж виховання.. І на додаток, я теж вас знати не хочу! Вибачайте за деяку нетактовність.
І ще додам Показати IP 9 Січня 2019 23:41
"Видатний" чоловік, який хвалиться, що заробляє в основному на пам'ятниках - це як видатний музикант, який грає, як співав Макаревич, "на похоронах і танцях". Особисто я в цьому бачу своєрідний комплекс неповноцінності, який спонукає нас шукати щось видатне й унікальне у дрібницях, на які світ уваги не звертає. Прошу мене зрозуміти правильно - до Голованя "нуль" претензій. Він - молодець, але "видатний" - то щось інше
Іван Показати IP 11 Січня 2019 01:52
Кандидатів і докторів на волині більше 5000 тисяч за оствнні 25 років. З тих хто реально вніс вклад у своїх галузях є: малиновський валентин (державотворення і політологія написав тьма книжок по яких вчать не тільки в дипломатичних і президкнських академіях а навіть вивчають ззакордоном ). Божидарник віктор - тисячі книжок і статей більше 80 винаходів запатентованих , цьось анатолій - написав тмьа праць а самк цікаве 70 відсотків кандидатських і докторських написав викладачам неукам СНУ і не тільки. А цей скульптор вніс родзинку у місто і ге тільки йдеться про будинок. Він один такий щей одинак може ще знаєте відомих у луцьку скульпторів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus