USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Декомунізація святих і канонізація Порошенка: якими можуть бути реалії Томосу

13 Січня 2019 16:39
Які зміни насправді чекають на правлославія в Україні – після отримання томосу - нині це питання мало не №1. Оскільки самостійного патріархату у нас як такого може і не бути. Ми всього лише будемо під Константинополем – про реалії томосу йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

«Порошенко переконує Україну, що здобув духовну свободу. І каже, що українська церква стала незалежною. Але вже зараз почали говорити про зовсім протилежні речі, які суперечать таким твердженням. До прикладу Філарет настоятель Києвського патріархату у 2012 році відмовлявся приймати з рук Константинополя томос і називав такий документ рабством. Філарет стверджував, що запропонована Константинополем модель полягала у тому, щоб увійти до складу Константинопольського патріархату і тоді отримати визнання», - йдеться у сюжеті ТРК.

Тепер Київський патріархат визнали і одразу ліквідували. І створюється окрема структура ПЦУ, положення і правила якої не знає ніхто.



«Власне після отримання томосу виникло багато питань та релігійних казусів. В інтернеті цілком серйозно цікавляться, чи буде декомунізація святих. А деякі прихильники Порошенка запропонували канонізувати президента.

Цікава дилема певне сьогодні постала перед Петром Олексійовичем, куди краще балотуватися – у святі чи у президенти. Бо Гарант схоже накинув оком і на одну і на іншу посаду. Бо ж одне не заважає іншому», - йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс»

Які ж зміни насправді чекають на правлославія в Україні?

«Люди починають доходити до тями і розуміти, що їм підсунули фальшивку. Тобто самостійного патріархату у нас як такого може і не бути. Може статися так, що будемо ми під Константинополем. І ніхто нікого не питатиме, а просто поставлять перед фактом.

Говорять зараз і про зміни у церквоному календарі. 6 січня українські батюшки вже без проблем взяли участь у святі богоявлення в Константинополі. Фактично в останній день посту, напередодні Різдва, на святу вечерю, українські священики вже відсвяткували Водохреще. А Порошенко все їздить Україною і молиться», - інформує телеканал.

Як відомо, попередньо планувалось, що 11 січня Петро Порошенко відвідає і Луцьк. Проте, як стало відомо 10 січня, візит гаранта з незрозумілих причин відмінили та, попередньо, перенесли на 15 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦІНА «ТОМОС-ТУРУ»: ЯК ПОРОШЕНКО АГІТУЄ ЗА РАХУНОК ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

«Випадково у пресу потрапили організаційні документи відвідин президентом області. І люди дізналися, що заплановано постановочна зустріч з показово щасливими волинянами, які хвалитимуть президента і томос. Волинській обласній адміністрації доручили звезти до Луцька 2,5 тисяч людей. Спеціально навчених любити Гаранта на публіку», - йдеться у сюжеті.

До слова, в рамках підготовки до візиту гаранта голова Волинської ОДА Олександр Савченко підписав розпорядження звезти з усіх районів Волині 160 осіб для зустрічі президента у Волинському облмуздрамтеатрі та 2420 осіб на Театральний майдан Луцька для участі в «святково-обрядовому дійстві».

«Проте така організація просто підірвала соціальні мережі. І ще до приїзду Президента стало зроміло, скільки б радісних зустрічальників не зігнали до Луцька – справжньої радості у цій події мало, бо томосом ситий не будеш. А більше похвалитися президенту нічим.

Після того, як у соцмережах обсміяли спецпідготовку, президент узяв відступну. Проскочив транзитом Волинь. З Рівненщини зразу поїхав до Львова. Обіцяв таки завітати до нас згодом. Але чи до Луцька приїде, де його приїзд про анонсований, чи може завітає до іншого волинського міста, без попередніх анонсів? Чи може взагалі не приїде показувати волинянам томос? Ми побачимо згодом», - інформують журналісти ТРК «Аверс».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Реаліст Показати IP 13 Січня 2019 17:45
Ваш той томос вже набридли, як гірка редька. Міняйте пластинку.
Андрій Показати IP 13 Січня 2019 20:25
Яка канонізація? Тільки АНАФЕМА буде реальною оцінкою розколу православ'я на Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus