USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Дефолту не буде: Україна домовилася про реструктуризацію зовнішнього боргу

Сьогодні 13:42
Україна досягла принципових домовленостей з Комітетом власників єврооблігацій, що важливо в процесі реструктуризації зовнішнього боргу – це зекономить понад $30 мільярдів.

Про це повідомили премʼєрміністр Денис Шмигаль і міністр фінансів Сергій Марченко, передає Бабель.

Україна зможе заощадити $11,4 мільярда на обслуговування зовнішнього державного боргу протягом наступних трьох років і ще $22,75 мільярда – до 2033 року.

Читати ще: Світовий банк включив Україну до категорії країн з доходами, вищими за середні

За словами премʼєра та міністра, це дозволить підтримати макрофінансову стабільність України і профінансувати потреби оборони, соціального захисту та відновлення.

Завдяки принциповій згоді зі Спеціальним комітетом кредиторів (він представляє інтереси власників єврооблігацій про реструктуризацію Україна водночас виконує зобовʼязання у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом і уникає дефолту.

Читати ще: Як зміняться пенсії та мінімалка в Україні 2025 року: прогноз Кабміну

У березні 2023 року державний борг України визнали нестійким, тому Київ зобовʼязався відновити його стійкість, реструктуризувавши зовнішній комерційний борг та офіційний двосторонній борг. Якби не угода, існувала б імовірність того, що Україна може оголосити дефолт після закінчення боргових канікул у серпні.

Строк купонних виплат за одним з випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році наставав 10 серпня. На випадок, якщо б Україні не вдалося досягти офіційної домовленості про реструктуризацію, уряд задіяв би законопроєкт №11396, який дозволяє Кабміну в майбутньому призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом під час реструктуризації боргу до 1 жовтня 2024 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
пан Показати IP Сьогодні 13:46
дефолту не буде, буде тільки постійний ріст цін на усе

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus