USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Де можна перевірити якість води з крана в Луцьку

10 Липня 2024 19:40
Яку воду п'ють лучани? На перевірку в лабораторію «Луцькводоканалу» проби води може здати кожен. Скільки часу це займає і на що перевіряють воду? Про це – в сюжеті «12 Каналу».

Набрати вдома води і перевірити її в лабораторії може абсолютно кожен, запевняє директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк. Проте обійдеться це споживачу не дешево.

«Розширений аналіз трошки дорогий і коштує близько 2000 гривень. Якщо людина хоче перевірити, то вона може набрати в чисту тару не більш як літр води і протягом однієї години доставити її в лабораторію КП «Луцькводоканал», – говорить Віктор Гуменюк.

Дослідити воду в лабораторії беруться ту, яку самі ж постачають лучанам, тобто з водопровідної мережі водоканалу: воду з крана або ж зі свердловини.

«Дослідити можна проби на вміст по хімічним показникам: присмак, запах, колір, каламутність, твердість, залізо, хлориди, сульфати, аміак, нітрити, нітрати. 13 показників. О десятій годині ми приймаємо воду й до кінця дня вже все буде досліджено», – коментує інженерка-лаборантка хіміко-бактеріологічної лабораторії Мирослава Підгальська.

Читати ще: «Міська каналізація – не яма, в яку можна вкинути все». Що виявляють у лабораторії луцьких очисних споруд

У лабораторії кажуть: перед тим як набирати воду, треба повністю відкрити кран і випускати воду протягом мінімум 10 хвилин. Набирати потрібно в чисту тару.

«Норма – до 250 мг/дм3. У нас 19,2, тобто в межах норми. У воді немає перевищення хлоридів», – аналізує показники дослідженої води з крана, яку привезли в лабораторію журналісти, Мирослава Підгальська.

Наступного ранку результати були готові повністю.

«Ми дослідили 13 основних показників і за всіма показниками вода відповідає вимогам Державних санітарних норм і правил, тобто вимогам, необхідним для споживання людиною», – говорить Мирослава Підгальська.
Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк запевняє: раптом виявлять нечисту воду, то грошей за експертизу не братимуть.

«Якщо підтвердиться, що вода неякісна, тоді ми всі кошти повернемо і людині відшкодуємо. Але такого ще не було. Вода в нас з артезіанських свердловин, тобто немає жодного поверхневого забору, і всі нормативи, що стосуються її очистки, підготовки, транспортування, виконуються», – наголошує Віктор Гуменюк.

Якість води в Луцьку, каже він, – одна з найвищих серед великих обласних центрів, тож пити її можна прямо з крана.

«Вода повністю відповідає всім стандартам. Вода в нас досить хорошої якості. Вона придатна до вживання людини. Її можна пити з крана», – говорить Віктор Гуменюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 10 Липня 2024 20:31
а якість газу перевіряють газюрники, якість електроенергії - волиньенерго.
Ха ха Показати IP 10 Липня 2024 20:51
Ви це поважно? Вода в нас хороша, труби погані. На виході маємо що маємо. Всюди фільтри ставлять, купують воду в водоматах.. відкипятіть і побачите скільки мулу- без мікроскопа і за дарма. Пийте самі. На здоров'я!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus