USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.50
  • PLN 10.36 10.50

Де гроші для медиків у час епідемії коронавірусу: депутати групи «За майбутнє» вимагають звіту від уряду

7 Травня 2020 12:58
Три тижні тому з Державного бюджету на боротьбу та протидію коронавірусу було виділено 64,7 мільярди гривень. Ці кошти акумульовані у, так званий, фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Однак, регіональні та районні лікарні і досі продовжуються забезпечуватися засобами захисту, товарами медичного призначення за кошти місцевих бюджетів та благодійників. Це вкотре підвердили і лікарі, які взяли участь в нещодавньому ефірі на телеканалі «Аверс», де за участі наших волинських народних депутатів-мажоритарників, керівників громад, обласних депутатів обговорювали ситуацію щодо боротьби з коронавірусом на Волині, повідомляють у пресслужбі нардепа Ірини Констанкевич.

Уряд пообіцяв доплати за березень і квітень у 300% до зарплат медикам, які лікують хворих на COVID-19. Наразі доплати частині медиків здійснюють за рахунок місцевих бюджетів. Доплати за березень та квітень отримали лікарі у Луцьку, Володимирі-Волинському, Нововолинському та у Ковелі. Інші бюджети не можуть забезпечити ці потреби. Держава обіцяє повернути ці гроші у вигляді субвенцій. Але коли і яким буде розмір цієї субвенції?

Окрім того, роботу лікарень значно ускладнює другий етап медичної реформи, який розпочався 1 квітня. Через коронавірус лікарні не приймають планових хворих. А кількість пацієнтів та кількість наданих послуг напряму корелює із сумою, яку вони повинні отримати, згідно із договорами, укладеними з Національною службою охорони здоров’я. Група «За майбутнє» вимагатиме виділення коштів на зарплати медикам і потреби лікарням.

5 травня на брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що медреформа у тому вигляді, яка є, передбачає звільнення близько 50 тисяч медпрацівників та закриття 332 лікарень. МОЗ обіцяє, що всі заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримають фінансування з державного бюджету не менше, ніж в 2019 році. Але чи будуть ці гроші у бюджеті після карантину?

Тому у нас, народних депутатів, до урядовців чимало питань. Разом з колегами із депутатської групи «За майбутнє» ми скерували відповідне звернення до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. І ми, і наші виборці хочемо дізнатися:

1.Яку суму коштів Фонду вже використано Кабміном станом на 1 травня 2020 року та на які заходи, на що планується подальше використання.

2. Яким чином розподілено вже використані кошти Фонду та яким чином планується далі розподіл між бюджетами областей, районів, міст, ОТГ тощо станом на 1 травня 2020 року.

3. Яку суму коштів Фонду, станом на 1 травня 2020 року, спрямовано на додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
глядач реаліті-шоу Показати IP 7 Травня 2020 14:13
Щодня з усіх новинних джерел чиновники горлають, що гроші перечислили. Щодня з усіх новинних джерел лікарі повідомляють, що гроші не перечислили. Хм, без детектива Коломбо не обійтись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus