USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.77

Дають шматок мила й білизну 1960 року: росіянин розповів, як вербують воювати проти України і що обіцяють

20 Червня 2022 11:06
Росія щотижня спрямовує в Україну сотні «добровольців», які нині воюють на найактивніших ділянках фронту. Їх заманюють на війну високою зарплатою і позбавленням від кредитів, зате підготовка нових рекрутів триває кілька днів – вони майже не проходять перевірок і медкомісій, а в бій їх відправляють із радянським спорядженням.

Як передає Obozrevatel, про це в інтерв'ю ВВС розповів росіянин Дмитро (ім'я змінено) з невеликого міста на Уралі, який мало не підписав контракт. За його словами, йому і товаришам по службі, разом із якими на початку 2000-х воював у Чечні, з військкомату дзвонили «вже по три-чотири рази».

«У квітні запропонували поїхати добровольцем. Кажуть, зарплата від 130 тисяч, повне забезпечення харчуванням, формою і проїзд безплатно, тобто гроші на дорогу витрачати не потрібно. Але головне – обіцяли допомогти погасити кредити», – зазначив він.

Читати ще: Окупанти мінують Херсонщину боєприпасами 50-х років, – розвідка

Росіянин заявив, що кілька таких дзвінків проігнорував, але потім зацікавився, оскільки втратив підробіток, а без нього важко виплачувати борг. Варіант поїхати на війну через Міноборони йому здався «простішим і надійнішим», ніж інші. Він зізнався, що багато хто обирає саме такий шлях, оскільки військкомат завжди розташований поряд, і не потрібно витрачати гроші, час на поїздку в інше місто чи регіон.

«Ну, я пішов. Прийняли без медогляду. Мабуть, їм план із відправлення треба гнати швидше, так що вже не до перевірок і медкомісій. Зібрали всіх за кілька днів, повезли. У частину приїхали вночі. Вранці одягли: берці, форма, зі спорядження дали речмішок ще радянського зразка, вафельний рушник, шматок мила й натільну радянську білизну. На моєму печатка стояла: 1960 рік», – розповів Дмитро.

Він підкреслив, мовляв, уже тоді в нього з'явилися перші сумніви щодо того, чи варто їхати далі. За його словами, зброї в армії РФ навалом – все хороше, в оливі, і набоїв вистачає. Але на цьому переваги закінчуються.

Читати ще: На Донеччині окупанти намагалися здати на брухт комплектувальні о комплексу ППО

«На полігоні бардак, офіцерам на нас... Навчання тактики, злагодження особового складу немає. Я вже цим був шокований. Деякі автомат в руках не тримали, танків не бачили наживо, а їм через кілька днів на війну. Треба ж обкатати, обстріляти, як же так? Банально навіть берці нові натирають, треба розносити, мозолі вже на другий день. Знаючи про це, я приїхав зі своїми, але всіх змусили ходити у виданому», – поскаржився росіянин.

Він додав, що на збірному пункті в Ростові, де опинився, більшу частину так званих добровольців становили люди, старші за 45 років. Не всі з них виявилися здоровими.

«Я, звичайно, розумію цих пенсіонерів. Вони приїхали туди на патріотизмі. Але багато хто з пузом, половина в окулярах на мінус п'ять і вище. При мені один чоловік впав на шикуванні з інсультом. Загалом, подивився я на це все і зрозумів, що то реально квиток в один кінець», – сказав Дмитро, додавши, що вирішив повернутися додому вже через три дні перебування у частині.

«До того часу ми ще контракти не підписали. Тому, коли нас на стрільбищі вишикували, то я просто відмовився. І ще осіб п'ять зі мною вийшли. Це просто безумство, на*іг такі приколи», – обурився росіянин.

А чоловіків, які залишилися в таборі, вже через день перекинули в Україну, вони взяли участь у боях за Ізюм на Харківщині. Багато хто отримав поранення в перших же битвах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus