USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

Чи всім автоматично випишуть штрафи за неоновлення даних. Пояснення від Міноборони

14 Липня 2024 20:31
Продовжується мобілізація в Україні, і у Міністерстві оборони розповіли, чи автоматично усім випишуть штрафи за неоновлення військово-облікових даних.

Про це розповів директор Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України полковник Марк Андрусяк, передає УНІАН.

Зокрема, у нього запитали, чи всім автоматично будуть виписані штрафи за не своєчасне оновлення військово-облікових даних.

«Законом України та іншими нормативно-правовими актами не передбачена процедура автоматичного накладання штрафів. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладання штрафів за виявлені адміністративні правопорушення протягом 3 місяців від моменту виявлення цього правопорушення до одного року з моменту його вчинення», – сказав Андрусяк.

Читати ще: Чи можуть оштрафувати 17-річних, які ще не стали на військовий облік. Відповідь Міноборони

Також, у нього запитали, чи загрожує особі штраф у тому разі, якщо не оновлено особисті дані з поважних причин, наприклад, через лікарняний. «На сьогодні, законом передбачена обов’язкова вимога оновлення даних громадянами України протягом 60 діб. Можливості продовження цього терміну на період лікування чи інших певних обставин законодавством не передбачено. І в будь-якому випадку, після 17 липня стосовно тих громадян, які несвоєчасно оновили облікові дані, будуть відкриті адміністративні правопорушення», – наголосив Андрусяк.

Водночас, за його словами, громадяни зможуть оскаржити такі рішення в суді, надаючи підтверджуючи документи, що дійсно вони це не могли зробити своєчасно. Крім того, у нього запитали, хто має повноваження виписувати штраф, і яким чином буде здійснюватися оповіщення щодо штрафів.

«Повноваження про накладання штрафів мають виключно Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки», – підкреслив Андрусяк. Він сказав, що факт виявлення правопорушення може здійснити технічний працівник ТЦК.

Читати ще: Кабмін упорядкував механізм друку і надсилання повісток поштою

«За інформацією, яка є в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який усі більше знають як систему «Оберіг», він може це побачити. Виявлення факту цього правопорушення він документально оформлює і передає керівнику ТЦК для складання протоколу», – сказав Андрусяк.

Разом з тим, у нього запитали, чи можуть оштрафувати людину, якщо вона оновила контактні дані, але не пройшла ВЛК.

«Законом передбачено, що оновлення даних громадянами – це окремий вид військово обов’язку. Крім того, у статтю 21 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію додано ще один обов’язок громадян – це проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби», – сказав Андрусяк.

Він додав, що законодавством передбачено, що за окремі правопорушення повинні накладатися окремі штрафи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus