USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Чи можуть комунальники вручати повістки під час мобілізації і що загрожує ухилянтам

8 Лютого 2023 21:21
В Україні триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язаним громадянам видають повістки до ТЦК та СП. Вручати повістки українцям можуть не лише працівники територіальних центрів комплектування.

При цьому за неявку до ТЦК за повісткою військовозобов’язаний може бути притягнутий до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Про це під час брифінгу розповів начальник Печерського РТЦК та СП у Києві полковник Сергій Калугін, передає Obozrevatel.

За словами Калугіна, міра покарання за неявку до ТЦК по повістці залежить від скоєного правопорушення. Якщо військовозобов’язаний ухиляється від повістки для звірки військово-облікових даних, застосовується адміністративна відповідальність, яка тягне за собою штраф від 510 до 1700 грн. При цьому, якщо громадянин відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені у присутності свідків.

Крім того, під адміністративну відповідальність також підпадають випадки, коли особа відмовляється виконувати правила військового обліку. Однак якщо військовозобов’язаний звірив свої військово-облікові дані, успішно пройшов медичну комісію та ухиляється від відправки до військової частини, у такому разі настає кримінальна відповідальність. Відповідно до статті 336 КК України «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період» карається позбавленням волі від 3 до 5 років.
Також законодавством визначено перелік осіб, які уповноважені вручати повістки. До них, крім співробітників ТЦК, належать працівники органів місцевого самоврядування; керівники підприємств, установ та організацій, а також керівники ЖЕКів або ОСББ. При цьому закон не забороняє вручати повістки у громадських місцях.

Нагадаємо, в Україні продовжено військовий стан та загальну мобілізацію, тому чоловіків 18-60 років, які не мають підстав для відстрочення, можуть призвати до армії. До того ж, на попередньому засіданні Ставки Верховного головнокомандувача було ухвалено нове рішення про мобілізаційний процес.

До речі, незважаючи на те, що під час дії військового стану та загальної мобілізації в Україні виїзд із країни чоловікам від 18 до 60 років заборонено, деякі військовозобов’язані можуть перетинати кордон. Здебільшого це стосується супроводжуючих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
H8er Показати IP 8 Лютого 2023 22:01
Сина Данілова з Флориди мобілізуйте, і інших депутатів.
ABC до H8er Показати IP 9 Лютого 2023 04:31
Його не можна. Він несе службу у ТРО Флориди. А якщо москалі з Куби висадяться?
Анонім Показати IP 9 Лютого 2023 00:28
стадо баранів, яке замість того, щоб дати гідну відсіч усім разом, вважає за краще відморозитися, наших ухилянтів на комісію не запхаєш, вони просто ховаються, штраф заплатять і все, тим більше це копійки, як завжди, вважають себе наймудрішими і розраховують на лохів. Тільки одна біда, що чекісти не будуть такі добрі, як українська влада - попиzдують в Магадан усі, в тому числі і хитрожопі ''сміливці'', попередньо ви*б@ні, якщо ще доживуть до того моменту.
Баліан до Анонім Показати IP 9 Лютого 2023 09:29
Так у нас черги добровольців, їх навіть нема чим одягти та озброїти одночасно і кажуть сидіти вдома чекати дзвінка, ну не може логістично прийняти наше військо стільки як ви кажете "усім разом". Натомість є преміювання за залучення в рамках плану різних необлікованих парубків. Ухилянт - потенційний зрадник, якому своє особисте в короткостроковій перспективі важливіше за колективне колись потім, і, поки в нашій країні є стільки волонтерів та добровольців, то навіть добре, що сцикуни ухиляються, від цього постраждає лише чиясь премія за план. Натомість краще не наражати на ризик центри комплектування з їх недосконалими процесами, бо можуть намобілізувати всякий зброд й потім на місцях буде купа проблем із СЗЧ та подальшими посадками. Нам точно треба докотитись до свого українського зеківського вагнера?
Дикий до Анонім Показати IP 9 Лютого 2023 14:59
Там від парної таблетки прописують, вам рекомендовано вживати регулярно зранку та й ввечері не завадило б.
шлчарщпр Показати IP 9 Лютого 2023 08:11
Мобілізуйте на фронт всіх олігархів, депутатів, їх родичів, і чекайте 2 дні і війна закінчиться
Правда Показати IP 9 Лютого 2023 08:43
Закон не забороняє,закон не забороняє...але Закон і не дозволяє виписувати повістку на чистому бланку з підписом і печаткою.А також є перелік причин(Постанова КМ),навіть під час воєнного стану,коли можуть перевіряти документи( це виключно поліція).І якщо в нас війна(до речі не оголошена і зараз) і є комендантська година,то має бути і комендатура і комендант і на основі його наказу вже перевірка документів і інші обмеження.До цього часу немає реєстру військовозобовязаних в ТЦК,то хто відповідальний за це.
Did Показати IP 9 Лютого 2023 08:55
Скоро прибиральниця із осбб буде роздавати повістки.
Хіхі до Did Показати IP 9 Лютого 2023 11:38
Переіменуємо ОСББ в ОДКБ, а ЖЕКи нам нато?
Наталія Показати IP 9 Лютого 2023 09:34
І чим це інакше від москалів? А де на фронті мажори і їхні чада? Чи захищати землю, на якій вони збагачуються,бо вілли за границею,не про них? Для них війна, як мати рідна. Що робить наша влада?
Вазелінова олія до Наталія Показати IP 9 Лютого 2023 10:02
Та нічим не інакше, суб'єктивно десь всього лише втричі гірше, бо в нас для тотальної мобілізації призовного матеріалу менше. Ви ще не звикли, що з кацапів прийнято сміятись? Тоді ми йдемо до вас =)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus