USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.30 41.70
  • PLN 10.40 10.60

Чи можна уникнути мобілізації через віру? Відповідь юриста

1 Червня 2024 07:17
В Україні триває мобілізація та воєнний стан. До 16 липня всі військовозобов’язані громадяни України мають оновити свої дані до ТЦК. Але що робити тим, кому віросповідання та релігія не дозволяють брати зброю до рук?

Правозахисник та виконавчий директор Української Гельсінкської спілки з прав людини Олександр Павличенко пояснив це Телеграфу.

За словами правозахисника, справді українці можуть відмовитися від служби в армії з релігійних переконань. Але діє ця норма лише у мирний час.

"Це існує тільки у мирний час. У воєнний час альтернативної служби немає. Наприклад, Свідки Єгови не можуть брати до рук зброю за своїми переконаннями, але альтернативної служби законодавство не передбачає", — сказав він.

Олександр Павличенко додав, що навіть якщо військовозобов’язаний звернеться до суду, то в період дії воєнного стану він не досягне дозволу на альтернативну службу.

"Нічого не можна зробити. Можливо розпочати якісь стратегічні справи, але за відсутності надлишку мобілізаційного резерву, я думаю, що це триватиме досить довго. Років через 5–10 якесь рішення, може, і буде, але воно суттєво не вплине на ситуацію, яка існує зараз", — підкреслив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Читати ще: «Обмежено придатних» тепер не буде: за якими хворобами ВЛК буде встановлювати придатність і як проходитиме медичне обстеження

Нагадаємо, що в Україні 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Серед нововведень — вручення повісток поштою та можливість оновити свої дані, не ходячи в ТЦК. Для цього було запущено додаток "Резерв +".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Просвітер Показати IP 1 Червня 2024 09:29
Штунди до зброї! Це швидкий шлях в Царство небесне
Анонім до Просвітер Показати IP 1 Червня 2024 11:30
90% допомоги, яка була і є з США, і 70% з Європи, це організовували штунди! Всі місцеві церкви масово і постійно здійснювали допомогу як громадянам так і військовим. А те, що віровчення забороняє воювати, так вони і за Союзу сиділи по тюрмах за відмову брати зброю. Так, що побійся, Бога, за свій сарказм…
Штунда Показати IP 1 Червня 2024 11:02
Бог осміяний бути не може! За кожне слово, дію, прийдеться відповідати.
Анонім Показати IP 1 Червня 2024 12:38
для служби в рембаті зброя не потрібна. для копання бліндажів лопатою зброя не потрібна. вий***ватися переконаннями варто в мирний час
Любчик Показати IP 2 Червня 2024 17:40
Шановний мабуть не розуміє, що сумління у мирний час , чи у військовий однакове. У мене є колега, що його хоч вбий, а він убивати інших не буде. І це його право згідно з законом совісті і релігійні переконання. Навіщо такі люди на фронті - хай у тилу займаються корисними справами...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus