USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.45 10.62

Чому в Україні цьогоріч так часто спостерігають полярні сяйва

Сьогодні 00:18
Увечері 10 жовтня небо над Україною забарвилося у яскраво-рожеві та зелені кольори. Мешканці багатьох областей знову спостерігали північне сяйво.

Кадри неймовірного неба з'явилися у місцевих телеграм-каналах та ЗМІ, пише ВВС.

Насолодитися ним змогли мешканці Київщини, Вінниччини, Волині, Рівненщини, Полтавщини, Дніпропетровщини, Харківщини, Сумщини, Одещини та інших регіонів.

Бачили дивовижне сяйво також жителі Канади, США, Ірландії, Німеччини, Великої Британії та інших країн.

У Центрі прогнозування космічної погоди (SWPC) розповіли, що спровокував рідкісне явище потужний спалах на Сонці, що стався 9 жовтня. Він був не таким потужним, як ті, що їх спостерігалися минулого тижня. Однак все ж належить до найсильнішої категорії G4.

Для нашої планети це може мати відчутні наслідки, тому полярне сяйво лишатиметься аж до ранку неділі, твердять синоптики.
Якими саме будуть наслідки, фахівці точно не знають. Поки що вони традиційно передбачають проблеми зі зв’язком та електромережами.

Також пасажири літаків, які здійснюють польоти через полярні області, можуть отримати дози радіації.

Читати ще: «Не є аномальним», – астрофізик з Луцька про північне сяйво у небі над Волинню

Полярне сяйво називають також авророю через латинську назву aurora borealis, яку ввів у вжиток Галілей. Небесне сяяння він назвав на честь римської богині світанку та грецького бога північного вітру.

Це широко відоме явище, яке часто можна побачити на крайній півночі, так само, як і його побратима – південне сяйво – на півдні. Тобто що ближче до полюсів, то більше шансів насолодитися казковим світінням.

В Україні це явище спостерігають уже не вперше. Востаннє його бачили у травні.

Професор Михайло Орлюк, завідувач відділу геомагнетизму Інституту геофізики НАН, каже, що полярне сяйво над Україною не така вже й екзотика, як і червоне забарвлення для полярного сяйва загалом.

А цей рік, за словами фахівців, є одним з найкращих для появи полярного сяйва за останні 20 років.

У всьому винне Сонце, а точніше, його збільшена активність, пояснює професор Орлюк.
У такі періоди з корональних дір світила виділяється замагнічена плазма, і потік протонів, електронів та інших частинок летить до Землі. Цей шлях, зважаючи на відстань, займає три-чотири доби.

Згодом цей потік наштовхується на магнітне поле Землі, яке оточує планету на висоті близько 40 тис. км від її оболонки. Частинки починають рухатися силовими лініями магнітного поля, подекуди наближаючись до Землі й наштовхуючись на земну атмосферу.

Читати ще: Неймовірно гарно: на Волині спостерігали північне сяйво. Фото

У такі миті заряджені частинки з Сонця взаємодіють з атомами атмосфери – киснем та азотом, спричиняючи їх іонізацію. Саме через це вони починають світитися зеленим, синім, а подекуди червоним кольором.

«У районі магнітних полюсів Землі явище полярних сяйв відбувається майже завжди, але коли є сильна магнітна буря, заряджені частинки можуть наближатися до Землі на більших відстанях від полюса, – пояснює Орлюк. – Тому те, що люди бачать в приполярних областях постійно, у наших широтах відбувається рідко – під час сильних магнітних бур».

Забарвлення сяйва, додає науковець, пов’язане з тим, на якій висоті потік із Сонця взаємодіє з земною атмосферою, відповідно, які саме частинки іонізуються – кисень чи азот. Залежно від цього світіння може бути червоним, зеленуватим чи синім.

«Там, де все іонізується повністю, воно буде переливатися різними кольорами», – додає він.

Активність Сонця циклічна. Один цикл займає в середньому 11 років з фазою зростання активності та спаду, зазначає професор Орлюк.
У попередні активні цикли вже траплялися сильні магнітні бурі, а отже, і сяяння в небі над Україною.

Зважаючи, що саме зараз Сонце перебуває на стадії зростання своєї активності, кількість магнітних бур буде збільшуватися, тому цілком імовірно, що українці ще спостерігатимуть незвичне для цих країв явище.

Щоб роздивитися сяяння у всій красі в майбутньому, астрономи радять уникати яскраво освітлених мегаполісів та дивитися в північний бік неба.

«Якщо є можливість, знайдіть місце для спостереження якомога далі від ліхтарів, високих дерев чи будинків. Бажано, щоб був вид на обрій, – радить харківський астроном Володимир Каражов. – Якщо не бачите очима, спробуйте зробити фото смартфоном, налаштувавши знімання з довгою експозицією, або встановіть фотоапарат на штатив та зробіть кілька знімків з довгою витримкою».

Головне – щоб на небі не було хмар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus