USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Чому в різних країнах люди неоднакового зросту і про що розповідає зріст українців

24 Серпня 2021 07:29
Нещодавно Держстатистики оприлюднила дані про масу та зріст українців. З них можна дізнатися, зокрема, про те, що нормальну масу тіла мають менш як 41% дорослих в Україні. А також про те, що середній зріст дорослої жінки в нас становить 164 сантиметри, а дорослого чоловіка – 175 сантиметрів.

Що ж до ваги – навіть нефахівці чули, що зайві кілограми призводять до додаткових ризиків: наприклад, захворювань серцево-судинної системи. Також варто згадати діабет, деякі види онкології та захворювання опорно-рухового апарату. Що більше в суспільстві людей з надлишковою вагою, то більше навантаження на систему охорони здоров’я, а відтак – на економіку країни.

А що зі зростом людини? Які висновки можна зробити з інформації про середній зріст населення людей в країні? Тут усе не так очевидно, як у випадку з масою тіла. Нromadske спробувало розібратися.

Що впливає на наш зріст

Зріст людини залежить від двох груп факторів. Перша – гени, які ми успадкували від своїх батьків. Наш зріст – так само, як колір очей та група крові, – є спадковою ознакою. Обумовлює його не один, а ціла низка генів.

Але це не єдиний чинник. На зріст впливає і те, що з людиною відбувається протягом її життя: харчування, санітарні умови, в яких вона живе, загальний стан здоров’я. Найбільш важливим є дитячий вік, бо, звісно, доросла людина не стане вищою, навіть якщо харчуватиметься ідеально.

Все це означає, що кожен з нас отримує певний «стартовий пакет» від своїх батьків, але як його буде реалізовано – залежить від обставин. За різними даними, коли йдеться про наш зріст, то він передбачений генами на 60-80%. Решта залежить від умов життя. Це може цікаво проявлятися на практиці.

Чому одні корейці нижчі за інших
До прикладу, населення Південної та Північної Кореї генетично досить подібне. Але середній зріст людей у цих країнах помітно відрізняється. У Південній Кореї діти дошкільного віку в середньому на 13 сантиметрів вищі, ніж їхні однолітки у Північній Кореї.

Якщо говорити про дорослих чоловіків, то в другій половині XX століття їхній середній зріст у Південній Кореї збільшився на 3,8 сантиметра, тоді як у Північній – лише на 0,8 сантиметра.

Окреме питання полягає у складності таких наукових досліджень, адже керівництво Північної Кореї геть не славиться відкритістю. Тим менш імовірно, що воно ділитиметься даними про середній зріст населення. Фахівці впевнені в тому, що подібні дослідження підтверджують украй низький рівень життя населення, а це явно не вкладається в пропагандистську картинку північнокорейського режиму. Проте такі дані можна зібрати, наприклад, серед біженців, чим і користуються дослідники.

Висока, але не багата Боснія і Герцеговина

Водночас неправильно вважати, що якщо в одній країні люди мають вищий зріст – значить, вони обов’язково живуть краще, ніж у тих країнах, де люди нижчі. Наприклад, за показником ВВП на душу населення Боснія і Герцеговина в різних рейтингах розташована ближче до кінця першої сотні. Але водночас за показником середнього зросту чоловіків (181 сантиметр) вони помітно випереджають середній показник у світі та в регіоні. Ймовірно, це зумовлено не способом життя, а генетичними характеристиками населення країни.

Високий зріст – це добре. Але й погано

З медичного погляду помилково стверджувати, що «високий зріст – це краще, а малий – це гірше». Так, високий зріст пов’язують з більшою тривалістю життя, меншим ризиком різних проблем з вагітністю та серцево-судинних захворювань. А ще вважається, що високі люди в середньому краще заробляють та мають кращу освіту. Проте водночас високий зріст асоціюється з підвищеним ризиком певних видів раку.

Менше з тим, досліджувати зріст людей – безперечно, гарна ідея, бо він певною мірою є «дзеркалом» чи індикатором різних процесів у суспільстві. До того ж (на відміну від багатьох інших показників нашого тіла), вимірювати його, як і масу, дуже просто.
Найвища українка – Любов Шило (друга ліворуч), що мала зріст 2 м 13 см, прожила коротке складне життя: була баскетболісткою, потрапила до колонії за звинуваченням у тому, що не доглядала своїх дітей, також мала проблеми з алкоголем. Померла у 40 років від серцевого нападу

Чому ми більше знаємо про зріст чоловіків

Більше відомо про середній зріст чоловіків, ніж про цей показник у жінок. Це не зовсім випадково і є наслідком певних складнощів, із якими стикаються дослідники. Річ у тім, що раніше – сотні чи й десятки років тому – мало хто вимірював зріст населення спеціально, щоб порівняти показники різних країн чи дослідити, як він корелює з ВВП. Натомість вимірювали зріст солдатів або в’язнів – а це найчастіше чоловіки. Тому в історичному аспекті про їхній зріст знаємо більше, ніж про жіночий. Утім, це не свідчення того, що дослідники упереджено ставляться до жінок.

Світ росте

Упродовж останнього століття середній зріст людей на Землі помітно змінився. Про це ми знаємо зокрема завдяки великому дослідженню, яке п’ять років тому випустила міжнародна група науковців. Воно називається «Століття тенденцій зросту дорослих людей» і узагальнює майже півтори тисячі інших досліджень, які загалом охопили понад 18 мільйонів людей із двохсот країн. Народилися вони з 1896 по 1996 рік, відповідно, наймолодшим із них на момент публікації було принаймні 18 років – тобто вони були дорослими.

Загальний висновок, якого дійшли автори, – за сто років людство в цілому помітно виросло, але по країнах ситуація дуже різна. Ба більше, вона може суттєво відрізнятися навіть в одній країні, якщо порівнювати чоловіків та жінок. Ці тенденції не були таємницею і раніше, проте тепер науковці показали точні й надійні цифри.

Найвищими сьогодні є чоловіки, що народилися в Нідерландах в останній чверті минулого століття – їхній зріст у середньому становить близько 182,5 сантиметрів. Найнижчі – у Східному Тиморі та Ємені (менше 160 сантиметрів).

Найвищі жінки ж нині мешкають в Латвії (там їхній середній зріст – 170 сантиметрів), а також у Нідерландах та Естонії. А найнижчі, як і сто років тому, – у Гватемалі. Середній зріст тамтешніх мешканок, так само, як і мешканок Філіппін, менший за 150 сантиметрів.

Якщо брати до уваги зміну середнього зросту впродовж століття, то найбільше виросли жінки з Південної Кореї – наразі вони в середньому на 20,2 сантиметра вищі за своїх пращурів, які жили сто років тому, і посідають 55 місце у світовому рейтингу. А серед чоловіків найбільше виросли мешканці Ірану: вони стали вищими на 16,5 сантиметрів і тепер посідають 67 місце у світі.

Разом із цим у Мадагаскарі, Руанді та деяких інших країнах Африки й Південної Азії люди в середньому виросли лише на кілька сантиметрів. А в деяких із цих країн у другій половині XX століття навіть спостерігається зменшення середнього зросту людей. Тобто вони вийшли в невеликий плюс за результатами століття, та якщо тенденція не зникне – «плюс» незабаром перетвориться на «нуль», а потім і на «мінус».
Українець Леонід Стадник стоїть біля воріт у селі Подолянці (Чуднівський район, Житомирська область), 5 липня 2011 року. За деякими даними, його зріст наприкінці життя сягав рекордних 2 м 57 см, однак чоловік відмовився від офіційної процедури вимірювання. Він помер 2014 року у 45-річному віці

А як ростуть в Україні?

Українські чоловіки в рейтингу середнього зросту на початку минулого століття посідали 27 місце, а за наступні сто років перемістилися на 21 позицію. Цікаво, що майже паралельно з ними виросли чоловіки з Білорусі та Швейцарії.

У наших жінок ще більші успіхи – вони упродовж XX століття перемістилися з 43 на 10 місце. Дуже близький результат за сто років показали жінки з Литви та Білорусі (сьогодні 8 та 9 місце відповідно).

Ми вже бачили, що рейтинг країни відповідно до середнього зросту населення не може детально розповісти нам, наскільки добре чи погано людям живеться. Проте зміна зросту упродовж років натякає на те, як змінювалися умови життя – зокрема доступ до їжі та рівень медицини.

Якщо це справді так – значить, упродовж XX століття умови життя в Україні покращилися. І це звучить цілком логічно, якщо згадати, наприклад, про те, що сто років тому просто не існувало антибіотиків, як і багатьох інших сучасних ліків та методів діагностики.

Інше питання, що за ці сто років умови життя покращилися майже в усьому світі – десь значно більше, ніж в Україні, а десь вони просто стали не такими жахливими.

Дзеркало, в яке ми не можемо зазирнути

Щоб перевірити своє припущення, журналісти вирішили звернутися до фахівців й запитали науковців із різних установ НАН України, Національної академії медичних наук України та університетів. І всюди отримали майже одну й ту саму відповідь: в їхній установі ніхто подібними дослідженнями останнім часом не займався, і невідомо, чи взагалі хтось піднімав цю тему в нашій країні. За радянських часів подібні дослідження (і населення України зокрема) проводили в одному з московських інститутів, але після розпаду Союзу вони припинилися.

Залишається тішитися тим, що динаміка середнього зросту людей в Україні відрізняється від деяких країн Африки та Південної Азії. Статистична інформація про середню вагу людей у країні може розповісти багато важливого про те, як вони живуть, і від чого в недалекому майбутньому їм доведеться лікуватися. І навіть про те, скільки з них зрештою доживуть до пенсії. Так само важливою є інформація про зріст людей – але цей інструмент поки лишається для нас недоступним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus