USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.45 41.80
  • PLN 10.30 10.60

Чому в Польщі все частіше нападають на заробітчан з України

2 Січня 2022 23:11
У Польщі почастішали атаки на українських заробітчан. У країні, де працює майже два мільйони наших земляків, їх дедалі частіше б’ють через національність та мову. І з кожним разом нападників більше, а катують дедалі жорстокіше.

1 січня у містечку неподалік Варшави знайшли мертвим 47-річного українця. Чоловікові проломили голову під час святкування Нового року. Польські поліцейські вважають, що до смерті заробітчанина можуть бути причетні його колеги. Наразі затримали 12 людей, які відзначали з убитим свято, але вони були настільки п’яними, що не змогли дати свідчень.

Ще перед Новим роком у Вроцлаві сталася бійка між місцевими та учасником «Айдару». Як написав у Facebook його побратим Віталій Корун, четверо поляків нібито увірвалися в хостел, де він жив, і вимагали «української крові», пише «Страна».

Однак, «на їхню біду», як висловився автор запису, в хостелі на той час був колишній танкіст з «Айдару» Акс.

Корун опустив подробиці початку бійки, тому неясно, хто її затіяв.

«Акс виконав їхнє бажання – ці дебіли відчули смак крові, тільки своєї. У двох із нападників – вибиті зуби, двоє інших тупо втекли, побачивши, як Акс тих «частує», – написав Корун. Він додав, що поліцію мешканці хостелу не викликали, викинувши поляків на двір.

У польській пресі цей інцидент пройшов непомітно. У поліції Вроцлаві також сказали, що їм нічого невідомо про бійку за участю українця. Проте джерела видання у правоохоронних органах Вроцлава підтвердили, що сутичка була.

«Пройшла чутка, що на заробітки приїхав український радикал, фанат Бандери. І ще пішла чутка, що він любить чіплятись до місцевих дівчат. Ну і група наших хлопців пішла «поговорити». А українець першим накинувся з кулаками. У поліцію вони не скаржилися, щоб не нагнітати ситуацію», – розповіло джерело.
За останні кілька місяців це вже другий інцидент із українцем у Вроцлаві. Минулого літа поліцейські до смерті побили у витверезнику 25-річного українця Дмитра Никифоренка. Цю трагічну історію порівнювали із вбивством білим поліцейським темношкірого Флойда, що спровокувало масштабні протести.

Щоправда, незважаючи на резонанс у пресі та хвилю обурення серед українських мігрантів, «польського BLM» не вийшло.

Експерти кажуть: напади триватимуть, а польська влада цьому потурає.

«На українців нападають навмисно. Хвиля ненависті в нашій країні зростає за мовчазною згодою держави, проти «чужинців» застосовують фізичне насильство», – сказав польський соціолог Цезар Обрахт-Прондзінський.

Відносини України та Польщі при Зе, як і за Порошенка, переживають не найкращі часи. Одна з причин – зростання націоналізму в обох країнах.

«Прославлення ОУН-УПА та їхніх лідерів, яких частина поляків вважає вбивцями, перейменування вулиць на честь Бандери, приїзд на заробітки радикальних націоналістів – все це лише налаштовує людей проти українців. Деякі мстять, взявшись за бити. З іншого боку, Польщі потрібні українські працівники, своїх не вистачає. Тому ситуація навряд чи погіршиться», – сказав польський журналіст Томаш Кравчик.

Проте українці скаржаться, що загалом ставлення до наших у Польщі змінилося не на краще.

«Чув не раз «бандерівці, геть із Польщі!» та розмови на кшталт «Львів наш». Вже страшно розмовляти на вулиці рідною мовою, – зізнається житель Трускавця Іван Михайлюк, який працює у польському Лодзі. – Коли до влади прийшла партія Качинського, який недолюблює українців, у Польщі підняли голови націоналісти. Та й багатьох простих поляків почало дратувати, що в Україні вулиці називають на честь Бандери та прославляють УПА, які нібито вирізали поляків під час Другої світової війни. У суперечках часто згадують Волинську різню».

Втім, за прогнозами експертів, напади не відлякають українських заробітчан у Польщі.

«В Україні роботи немає, платять мало, а середня зарплата у Польщі для некваліфікованих працівників становить від 20 тисяч гривень. На польських фабриках та заводах зараз можна заробити 25–40 тисяч гривень та більше», – каже експерт з міграційних питань, політолог Сергій Мальський.

Серед іноземних працівників у Польщі найбільше саме громадян України. За інформацією Rzeczpospolita, минулого року понад 80% усіх дозволів на роботу було видано українцям. Здебільшого їх беруть на будівництва, збирання врожаю, в прислуги та доглядальниці.

За даними опитування польської рекрутингової агенції Work Service, від третини до половини польських роботодавців шукали українців, оскільки вони згодні працювати за менші зарплати, ніж поляки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Франція Показати IP 2 Січня 2022 23:28
Польща не Європа, а буферна зона, їдьте в Європу
Якась Показати IP 2 Січня 2022 23:40
маячня...
Сергій Показати IP 3 Січня 2022 00:20
Бо ведуть себе як бидло,через те і нападають
Олесь до Сергій Показати IP 5 Січня 2022 01:45
Скотину яка не розуміє легенького батіга б'ють дишлом поміж роги
Віталій. Показати IP 3 Січня 2022 11:15
Згоден з дописувачем з Лодзі,я також працюю в Лодзі. І на роботі була неприємна така собі розмова-суперечка за Бандеру,..."він ваш" bohater" ,а він наш ворог.то якого ви ....."....сюди приїхали зі своїми героями.
скептик до Віталій. Показати IP 3 Січня 2022 23:07
українцям не варто вступати з поляками в суперечки на цю тему і тим більше провокувати такі суперечки. треба мати певні історичні знання і дискутувати лише на тверезу голову і з відповідними освіченими солідними опонентами, а не з 20-літніми шмаркачами . кожна країна має своїх героїв
турист Показати IP 3 Січня 2022 11:39
В Польщу в переважній більшості їде бидлота, яка не хоче дома працювати і прагне зловити Бога за бороду. Не вдається вкрасти тут, то гадає, що вкраде на чужині. Але зась! Для прикладу: Коли так звані совяни прийшли в Афганістан в якості "визволителів", то совєцький солдат міг пройти весь Афган і його ніхто не зачіпав пальцем. А коли почалися грабежі, вбивства, тоді афганські пастухи зрозуміли, що то за люди.
Пан Млєчко Показати IP 3 Січня 2022 12:01
Приїзджає зачухана голота, а через місяць отримує зарплату і поводиться як олігарх. От і причина усіх конфліктів
1 до Пан Млєчко Показати IP 3 Січня 2022 19:49
Не варто казати про всіх заробітчан у такій зневазі.Більшість з них люди,які дбають про свої родини.Окремі з них , то не показник, бо багато їм подібних живуть в Україні і вичворяють тут. Те, що поляки знають і пам'ятають ,як бандерівці вбивали їх народ , то це не дати не взяти,історичні факти. Нормальні люди ніде не будуть показувати свою незрозумілу "зверхність"
Володимир Показати IP 3 Січня 2022 13:51
хай менше морду горілкою заливають, менше своє цебе на чужині показують й такого не буде. навіть на Росії менше подібного було, коли українці масово туди їздили. якщо ти їдеш в іншу Країну, так поважай її, дотримуйся букви Закону цієї Країни, а не подобається, так не сунь своє рило туди й не буде розбита морда як мінімум розбита. багатьох знаю, так казали, що просять не пропагувати своїх героїв аби не було погано тощо. так як й в Україні розвальцовують морду за прославлення путіна.
скептик Показати IP 3 Січня 2022 22:11
це правда, що заробітчани в польщі (і не тільки українці) часто пиячать і ті пянки нерідко закінчуються бійкою. але ПЕРЕВАЖНОЮ причиною нападу поляків на іноземців є національна нетерпимість. польська влада як правило закриває очі на прояви гомофобії поляків

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus