USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Чому українців обурив зошит із Монатиком. Усе, що відомо про скандал у мережі

3 Жовтня 2020 08:00
Соцмережами шириться черговий скандал: у робочому зошиті початкових класів із предмета «Я досліджую світ» поряд із Тарасом Шевченком та Лесею Українкою поставили фото співаків Надії Дорофеєвої та Дмитра Монатика. Це викликало неабияке обурення у користувачів.

24 канал розбирався, чи насправді школярі вчаться за такими зошитами, наскільки доцільно було розміщувати поряд фотографії цих людей та як взагалі затверджують шкільні підручники та робочі зошити.

Правда чи фейк?

Фото зошита з’явилося у спільноті «Баба і кіт» у фейсбуці. Як видно, школярів попросили розповісти, що вони знають про відомих українців, які зображені на фото.

Окрім того, що користувачів соцмереж обурив той факт, що Тараса Шевченка та Лесю Українку поставили на один щабель із сучасними музикантами, багато хто припускав, що гриф «Схвалено для використання в загальноосвітніх навчальних закладах» несправжній і Міністерство освіти та науки цей зошит не могло пропустити до навчальних закладів.

У спільноті «По той бік новин» у фейсбуці пишуть, що авторка зошиту Юлія Шумейко створила зошит для підручника «Я досліджую світ» авторства Ірини Андрусенко. Але у дописі зазначають, що Міносвіти цього не допускало, а гриф «Схвалено» лише вводить в оману.
На сайті Міністерства освіти і науки є реєстр грифів та свідоцтв, у якому є і робочий зошит «Я досліджую світ» для 2 класу від вчительки Юлії Шумейко та видавництва «Грамота». Отже, зошит справді схвалений до використання Міносвіти.
Чи доцільно розміщувати Монатика поряд із Шевченком

Експерт напрямку «Освіта» Українського інституту майбутнього Микола Скиба впевнений, що потрібно відходити від радянського мислення.

«Я вважаю, що потрібно відходити від так званих іконостасів, не створювати топ-10 чи топ-5 видатних українців, а навпаки, запитувати в учнів, хто є значимим для них. Це можуть бути і невідомі для вчителів блогери тощо, але тоді система буде працювати. Ми кілька років живемо у режимі фрагментованого суспільства і не можна формувати один для всіх іконостас», – зазначив Скиба.

Ввикладачка ЗНЗ «Київський ліцей бізнесу» Ірина Бондар додає: якщо сучасні митці є авторитетними для молоді, то саме завдяки їм можна продемонструвати той самий бунтарський дух Шевченка.

І ми ж не знаємо, який слід у культурі вони залишать через 50 років. Якщо за такий продукт готові платити користувачі, то його застосування точно не зашкодить», – каже Бондар.

Утім не всі погоджуються з такими твердженнями.

Незалежний експерт Олександр Хмелевський переконаний, що Тарас Шевченко та Леся Українка – це знакові постаті української нації. У той час, як Монатик чи Дорофєєва взагалі не асоціюється з українською нацією.

«Вони мають лише тимчасову популярність у певних колах. Багато українців їх не знають взагалі. Тому порівнювати цих осіб взагалі не можна. Для багатьох українців таке порівняння є образливим», – висловив свою точку зору Хмелевський.

Як схвалюють підручники та зошити у Міносвіти

Ірина Бондар пояснює, що гриф «Схвалено до використання в загальноосвітніх навчальних закладах» ставиться на видання в тому випадку, коли воно пройшло повну затверджену законодавством процедуру експертизи.

«Цей зошит можна використовувати під час навчання. Проте робочі зошити – це матеріали, до використання яких школа має автономію і самостійно приймає рішення стосовно їх застосування. Робочі зошити купують батьки за власний кошт, тому вони не такі популярні серед більшості шкіл в Україні», – зазначила Бондар.

Скиба пояснює, що загалом підручники затверджуються у МОН у два етапи. Спочатку проходить експертний відбір. Експерти, до речі, також відібрані Українським інститутом розвитку освіти, а потім обирають самі школи, проходить рейтингове голосування за підручники.

Тобто школи самі обираються для себе, який підручник та робочий зошит вони будуть використовувати з переліку схвалених Міносвіти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Лучанин Показати IP 3 Жовтня 2020 08:52
Давайте добавте ще Лабаду і Лорак. Шкварити так шкварити!!!
Ага до Лучанин Показати IP 3 Жовтня 2020 12:00
і Поплавського з стадом його напівголих баб!
скептик до Лучанин Показати IP 3 Жовтня 2020 14:10
а також сантехніка шуріка. він як напється, таку попсу з блатняком видає
R2-D2 Показати IP 3 Жовтня 2020 10:34
"Результати розгляду рукопису: Рукопис на опрацюванні". Здається, це не те саме, що "Схвалено до використання". В продовження теми: маю великі сумніви, що Монатіка чи Дорофєєву за 50 років згадуватиме хтось, крім родичів (без образ). Тараса Шевченка і Лесю Українку - безсумнівно!
Зомбіящик Показати IP 3 Жовтня 2020 10:41
Нічого страшного не бачу. Яка різниця хто там на намальований, ліпите з мухи слона. Могла б бути і фотографія президента наприклад, так як запитання звучить просто "назви українця" і все, без всяких там умов. Добре що там хоч януковича, пшонки чи шарія немає, а то б всі місцеві хейтери на скажену слюну згавкалися б.
Анонім Показати IP 3 Жовтня 2020 12:43
Скажіть взагалі дякую, що там не Лобода і не Повалій. Для автора логічно посавити поряд "Лісову пісню" і і виляння дупцьою
Народна прокуратура Показати IP 3 Жовтня 2020 15:58
З початку російсько-української війни в ефірі нарешті з'явилась якісна сучасна українська музика. Це було наслідком того, що в Україні прищемили російську попсу і її апологетів-продюсерів, які впарювали "піплу" свій низькопробний московський продукт, не будучи здатними творити якісну музику. Втративши таким чином упродовж тих років величезні кошти від українського слухача, ці продюсери не заспокоїлись і з приходом зеленої влади, представники якої якраз і є носіями зазначеного формату, українцям знову вкрай агресивно нав'язують оцю погань типу Монатіка та іншого лайна. Як влучно зауважив Антін Мухарський: "хохлы, привыкайте к формату".
Ревізор до Народна прокуратура Показати IP 3 Жовтня 2020 20:20
Щось дуже сумніваюсь, що в нас на 100% російсько-українська війна. Так як, окупаційна влада майже повністю від низу до верху складається з місцевих, також відсутній массовий партизанський рух, в яких війнах ви таке бачили? Більше схоже на те, що в основі конфлікту на Донбасі лежить Регіональний Сепаратизм який активно роздмухує рашка поставляючи зброю, кошти, військ.спеціалістів та додатково окремі військові підрозділи в "скрутну" хвилину або для підігріву конфлікту. Виходить що в нас трагедія - громадянський сепаратиський конфлікт інспірований, керований та спонсорований рашкою, російсько-української війни немає.
Незнайко Показати IP 3 Жовтня 2020 17:16
Під словом місто - Тарас і Леся, а під селом - Дора і Мохнатік. Співпадіння? не думаю...
Ютубчик Показати IP 3 Жовтня 2020 19:13
На вкус і цвєт таваріща нєт. Дітям, кліпи Монатіка дуже подобаються, та й мені теж музончик заходить. Тому буду слухати та дивитися кліпи Монатіка далі, на зло всяким диким крикунам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus