USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.55

Чому Турчинов знову хоче відправити кораблі в Керченську протоку

19 Грудня 2018 21:55
Україна збирається знову відправити військові кораблі в Керченську протоку. Про це сьогодні заявив глава РНБО Олександр Турчинов. Новий рейд може викликати черговий конфлікт з Росією й виставити Україну ініціатором майбутніх конфліктів біля Керченського моста.

Про це повідомляє Страна.

Що насправді сказав Турчинов

Питання про «спробу № 2» поставив секретарю РНБО журналіст BBC. Він поцікавився, чи будуть українські військові кораблі ще намагатися пройти через Керченську протоку.

«Так. Це для нас принципово, – відповів Турчинов. – Якщо ми зупинимося й відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання по захопленню Азовського моря, пред’явить світу самовизначення нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму».

Секретар Радбезу уточнив, що прохід українських кораблів можливий вже найближчим часом.

«Я вважаю, що з цим питанням не можна зволікати. Ми пропонуємо й нашим партнерам взяти участь в цьому проході з українських чорноморських портів в українські порти на Азовському узбережжі.

Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна і її моряки не порушують ніяких законів і міжнародних правил », – сказав Турчинов.

Реакція Росії

Офіційно Кремль і МЗС поки не коментують слова Турчинова – тим самим знижуючи їх статус і натякаючи, що це якісь відсебеньки українського чиновника. При цьому сенатор Франц Клінцевич, котрий коментує питання України, вже пообіцяв, що будь-які кораблі, які порушать прикордонні правила РФ, будуть потоплені.

«Ми розуміємо, що моряки, які підуть, військові, а, може бути, з ними хтось із іноземців піде, будуть проходити за тими законами і принципам, які продиктують наші прикордонники. Якщо вони будуть влаштовувати провокацію й намагатися ігнорувати команди, вони будуть потоплені », – заявив він в коментарі телеканалу 360.

Відзначимо, що подібний результат швидше навіть зміцнить становище політичного режиму в Україні і дасть підстави для більш жорстких заходів внутрішньої мобілізації – наприклад, посилення воєнного стану і вже напевно скасування виборів президента. Розберемося, які можуть бути варіанти.

Версія № 1. Нічого цього не станеться

Якщо вчитатися в прямі цитати секретаря РНБО, то немає впевненості, що він описує реально задумане.

Звучить швидше, як деякі, ще не оформлені плани – адже якби журналіст не поставив питання, то ніхто б і не дізнався, що щось подібне готується.

Також бентежить, що відразу називається умова походу: присутність на «операції» представників міжнародних організацій. Які, як точно знає Турчинов, навряд чи захочуть плисти в Керченську протоку. Вони знають, чим закінчилася попередня спроба – стріляниною, пораненнями і штурмом.

Зрозуміло, для Києва поранений російським прикордонником представник ОБСЄ – це великий подарунок долі. Однак міжнародні спостерігачі навряд чи стануть йти на настільки навмисний ризик.

Ще один аргумент на користь того, що сказане Турчиновим блеф – це сам факт таких висловлювань. Вони схожі на інформаційне зондування – як відреагує РФ і Захід. А заодно й українське суспільство. Чи готове воно до вистави під назвою «військовий стан-2» (як відомо, секретар Радбезу був одним з головних лобістів ВП після першого Керченської інциденту).

До речі, США вустами Курта Волкера вже прямо заявили, що військовий стан Києву продовжувати не потрібно. Тому, цілком можливо, сказане Турчиновим – це його самодіяльність, спрямована на підтримку іміджу «яструба» української політики.

Втім, з огляду на, що президентські вибори близько, а у патрона Турчинова - Петра Порошенка – навіть не друге місце в рейтингах, то має право на життя й друга версія.

Версія № 2. Бойова тривога

Головне в заяві Турчинова – це натяк на те, що новий Керченський інцидент може статися найближчим часом.

Відзначимо, що через тиждень в Україні закінчується часткове військовий стан. І відразу після цього повинні оголосити про старт виборчої кампанії, в якій у чинної влади нерадісні перспективи.

У цих умовах нове загострення з Росією виглядає шансом для Порошенка продовжити свою владу. Головна заковика – це отримати якусь підтримку якщо не від Євросоюзу, то хоча б від більш дружніх США і Британії.

Якщо врахувати, що обидві цих держави не планують вступати в прямий бойової контакт з російським флотом, їх передбачувану участь в операції не зовсім ясно. Чи то це буде спостереження здалеку – з моря, повітря, космосу – чи то дружня підтримка на рівні дипломатичних заяв.

Втім, можна припустити й спробу прямого супроводу українських судів з Чорного моря в Азовське. Зрештою, теоретично ніщо не заважає натовському кораблю – навіть не прямого військового призначення – захотіти пройти в Азовське море.

Відзначимо, що сьогодні до Одеси зайшов корабель британських ВМС «Ехо» – збіг чи ні, але це відбулося одночасно із заявою Турчинова. Це гідрографічне судно, яке пробуде в Україні до 22 грудня.
Незважаючи на те, що корабель не є безпосередньо бойовим і призначений для лоцманських робіт, на ньому є озброєння.
Звичайно, захід корабля НАТО до Одеси зовсім не означає, що він завтра ж піде штурмувати Керченську протоку. Однак в коментарях до посту ВМС України, у якому йдеться про прихід «Ехо», такі сподівання вже висловлюються.
Однак в Мережі поки немає великого ажіотажу навколо войовничих намірів РНБО.

«Турчинов знову збирається посилати українські кораблі через Керченську протоку. Чомусь згадався анекдот. Голова колгоспу виступає на колгоспні збори:

– У минулому році засіяли пшеницею 50 гектарів. Всі з’їли ховрахи. В цьому році засіяли 100 гектарів. Всі з’їли ховрахи. У наступному році засіємо 200 гектарів – нехай подавляться! », – веселиться політолог Костянтин Бондаренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Реаліст Показати IP 19 Грудня 2018 22:11
Турчинов! Сам на шлюпку - і гайда в море, виконувати свої дурні забаганки. Чи вказівки своїх хазяїв?
Анонім Показати IP 19 Грудня 2018 22:12
Щоби розв’язати конфлікт, в них нема виходу!
Петя Показати IP 19 Грудня 2018 22:17
Ну так в чем дело Куриная Жопа!? Прыгай на борт оставшегося корыта в Одесе и упэрэд к хэройскому подвигу! Ждем! Покажи пример мразь или ты только чужой задницей умеешь грозить ублюдок комсомольский иуда семибатюшная из обкома влксм днепропетровского.
Анонім Показати IP 19 Грудня 2018 22:18
Хай сам пливе з депутатами, з вищим командним составом!
Анатоль_ до Анонім Показати IP 19 Грудня 2018 22:24
Та як вони попливуть? Iх же втоплять. Головою сам подумай!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 20 Грудня 2018 00:46
Вони не потонуть, бо вони - це "воно", а воно не тоне
Я до Анатоль_ Показати IP 20 Грудня 2018 03:27
те стадо і саме перетопиться.. навіть до протоки не дійшовши
Я Показати IP 20 Грудня 2018 05:28
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus