USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Чому ліквідували селища міського типу: роз'яснення автора закону

1 Серпня 2023 16:39
Конституція України не передбачає селищ міського типу, як явищ – лише тріаду населених пунктів: місто, селище і село.

Про це заявив автор закону про ліквідацію селищ міського типу Віталій Безгін, передає Главком.

Автор наголошує, що термін «селище міського типу» з'явився в СРСР в 1922 році, а в УРСР його почали використовувати через три роки замість поняття «містечко».

Також Безгін спростував твердження, що якщо у селі/селищі проживає понад 10 тис. осіб, то це не означає, що воно автоматично набуває статусу міста.

«Автоматичної зміни статусу, тобто «пониження» чи «підвищення» статусу для населених пунктів не передбачено взагалі. Закон лише надає механізм та прозору процедуру зробити це за бажанням громади», – йдеться в повідомленні.

Коли закон вступить в дію, 881 селище міського типу буде переведено до категорії селищ.

Законом не передбачено жодних змін до секторального законодавства (пільг чи преференцій – прим.). Крім того, саме для збереження категорій пільг було ухвалено рішення не переводити селища міського типу автоматично у статус міст.

Також закон не містить зворотньої сили в часі, тому усі документи продовжують діяти і жодної перереєстрації не потребується.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України. Тож в Україні більше не буде селищ міського типу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хз Показати IP 1 Серпня 2023 18:32
що не буть
ахахаххх Показати IP 13 Вересня 2023 14:44
Іван Крилов "Квартет"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus