USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Чому деякі луцькі вулиці перейменовувати не варто

17 Липня 2022 18:08
Сьогодні в Луцьку іде процес перейменування вулиць. Як це вже було в інших містах України, маємо можливість напоротися на іміджевий скандал через перейменування вулиць, названих іменами українських діячів, або тих, які внесли великий вклад в розвиток української культури і науки. Все через те, що ми самі не до кінця знаємо власну історію і не завжди розуміємо, чиїми ж іменами названо наші вулиці.

Дуже хочеться, щоб у Луцьку не сталося такого, коли ми в ході швидкого і невдумливого перейменування просто викинемо ті імена, яких чіпати не варто. Цим самим не тільки ризикуємо відкинути українських діячів, а й символічним жестом відректися від спадщини того всього, що вони робили.

Пропоную перелік таких вулиць, над назвами яких варто замислитися глибше. У низці випадків ідеться про не українців за походженням, але які жили і творили в контексті розвитку українського життя – переважно науки та культури. Головним здобутком цих персонажів є саме їхній вклад у нашу спадщину.

Автор статті як член комісії із впорядкування назв вулиць у Луцьку озвучив пропозиції під час засідання з тим, щоб переглянути і внести корективи в список вулиць, які підлягають перейменуванню.

Читати ще: У Луцьку пропонують перейменувати ще три вулиці

Рейнгольд Глієр. Мати – полька, батько – німець. Вважається і українським композитором. Жив у Києві. Багато творів на українську тематику. Мав вплив на українську музику.

Володимир Короленко. Українсько-польське походження. Дід походив з козацького роду, започаткованого полковником Королем із Миргорода. Народження та освіта – Житомир і Рівне. Негативно ставився до російської монархії, засудив більшовиків. Виступав на захист української мови в Російські імперії. Підтримував владу УНР. Дружив з Мирним, Грабовським, Коцюбинським.

Лев Ландау. Азербайджанський єврей. Завідувач теорвідділу Українського фізико-технічного інституту в Харкові. У 1937 році приєднався до антирадянської групи фізиків. За це був заарештований НКВД. Мав великий вплив на українську теорфізику. Лауреат Нобелівської премії. Українські студенти навчаються за його підручником.

Ілля Мечников. Єврей-молдованин родом з Харківщини. Народження, освіта і праця – в Україні. У Харкові та Одесі. Основні наукові здобутки – під час праці в Україні. Потім переїхав до Парижа. Лауреат Нобелівської премії.

Декабристи. Боролися проти російського самодержавства. Виділяють окремий український декабристський рух з центром на Правобережжі. Ідейний вплив на українське Кирило-Мифодіївське братство.

Костянтин Ушинський. Українського походження. Також вважав своєю батьківщиною Україну. Один із засновників української педагогіки. Виступав проти наступу царату на українську мову. Заповів поховати себе на схилах Дніпра.

Костянтин Ціолковський. Батько – поляк. Глибше коріння виводив із Волині й від Северина Наливайка. Великий вплив на українську космонавтику, авіацію, ракетобудування.

Антон Чехов. Мав українське походження і вважав себе українцем. Значна частина творчості і життя пов’язані з Україною (Донецьк, Суми). Останні 15 років його прийнято вважати українцем. В літературознавчих колах тривають дискусії про те, що він все ж був українцем.

Читати ще: Перейменовані й забуті: одіозні назви луцьких вулиць

Цей список можна доповнити білоруською шляхтянкою за походженням Софією Ковалевською (Корвін-Круковською), професоркою Стокгольмського університету, яка зробила великий внесок в математику та механіку.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Петро Показати IP 17 Липня 2022 20:08
Глієр, Ковалевська, Чехов, інші... Навіщо міняти? Це надбання світвої науки і культури. Головне - з купеллю не виплеснути дитину.
Макс Показати IP 17 Липня 2022 23:53
Це ті декабристи котрі виступали за виселення українців на Урал, і заявляли що українці повинні змиритися і відмовитися від боротьби за українську ідею. То чим захисники вулиці декабристів відрізняються від москалів, це ті ж ідеї
Мда Показати IP 18 Липня 2022 13:50
Що тільки не будуть робити аби людям запудритиголову людей))) вулиці перейменовують гроші міліонні на відкати та яка різниця яка вулиця проблеми є глобальніше .....ніколи не любив нашу владу , вулиці ахаха це те саме що ім'я в паспорті поміняти своє))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus