USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Черги й не тільки: які зміни до закону про дошкільну освіту хочуть внести і як це вплине на лучан

10 Березня 2021 08:00
У законопроєкті, який має внести зміни до Закону України «Про дошкільну освіту», прописано, що до садочків у першу чергу мають брати дітей, які живуть поблизу, або чиї брат чи сестра є вихованцями цього закладу дошкільної освіти.

Чи скрізь потрібні ці нововведення, чи всіх вони влаштують та чому до законопроєкту готують зміни, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Лучанка Валентина Мельник – мама двох дітей. Сім’я проживає біля луцького ЗДО№ 25, тож старша донечка ходить саме в цей садочок. І молодшого синочка жінка записала в електронну чергу в той самий заклад дошкільної освіти.

«З чергою в нас проблем узагалі не було. Ми записалися і собі одразу пішли на чергу в той термін, коли нам було призначено, – каже жінка. – Садочок дуже подобається, він – у нашому дворі. Дуже зручно, нікуди їздити не треба. Старшенька донька сюди ходить, і я оце ходила заповнювала заяви й повідомила, що хочу, щоб моя менша дитина також ходила в цю групу, що і зараз старша. Для мене це дуже зручно: я знаю, які там вихователі, яке ставлення до діток і мене все влаштовує».

У луцькому ЗДО №10 нині 407 дітей. Директорка садочка Валентина Костюк каже: наступного року забирають всіх дітей, які є в електронній черзі у наймолодшу ясельну групу. А от старші дітки в цей ЗДО потраплять не всі.

«Забираємо всіх діток від двох до трьох років і десятьох – із черги в молодшу групу, – розповідає пані Валентина. – Залишається там близько 20-25 дітей. Є електронна черга. І в заклад дошкільної освіти приймаємо дітей, які зареєстровані в цю електронну чергу і отримали статус «Є можливість зарахування». Звичайно, що приймаємо дітей пільгових категорій. Зараз почався набір дітей на 2021-2022 навчальні роки. Батьки поступово приносять перші документи. Це свідоцтво про народження дитини, заповнюють бланк заяви і говоримо про реєстрацію дитини: де вона проживає, в нашому місті чи ні, чи сплачують батьки податки в наш місцевий бюджет».

Директорка садочка додає: нині всі діти з електронної черги – жителі Луцька. В ЗДО є п’ять вихованців, які проживають поза межами Луцької громади, але вони випускаються вже цього року.

У Верховній Раді в першому читанні проголосували за законопроєкт № 4604, яким вносять зміни до Закону України «Про дошкільну освіту». Згідно з ним, першочергово в садочки зараховуватимуть дітей, які проживають на території обслуговування ЗДО, малюків, чиї брат або сестра відвідують цей самий садочок, а також дітей працівників цього закладу дошкільної освіти. У другу чергу в садок зараховуватимуть всіх інших дітей, звісно, якщо лишаться місця.
Якщо ж кількість потенційних вихованців, які мають право на першочергове зарахування, буде перевищувати кількість вільних місць у ЗДО, в управлінні освіти на вибір батьків мають запропонувати інші садочки, максимально наближені до місця проживання родини.

«На сьогодні є закон «Про дошкільну освіту» в одній редакції, якою ми послуговуємося. Але є і новий проєкт закону. Коли його ухвалять, ми будемо послуговуватися ним, – пояснює начальниця управління освіти Луької міськради Зіновія Лещенко. – Діти пільгових категорій теж будуть визначені у законодавчій базі і, відповідно, в цьому контексті не буде нічого мінятися – вони матимуть першочергове право на зарахування до закладів дошкільної освіти».

Перед другим читанням до законопроєкту № 4604 треба внести зміни, вважає народна обраниця Ірина Констанкевич. Бо в тому вигляді, у якому він є нині, – багато нюансів.

«Більшою мірою ініціатори законопроєкту передбачали покращення для батьків саме Києва чи інших великих міст України. Натомість не враховано досвід батьків, які проживають на сільській території, – вважає народна депутатка. – Змоделюємо, наприклад, ситуацію, якщо батьки проживають в одному із сіл Ківерцівської громади, а працюють у Луцьку й оформили свою дитину в луцький садок через те, що вони їздять до міста й не мають можливості з певних причин влаштувати її в садочок за місцем проживання».

Народній обраниці не байдужа думка щодо законопроєкту і органів місцевого самоврядування, і батьків. Тож Ірина Констанкевич закликала громадськість долучатися до підготовки правок до нього. Орієнтовно через два тижні запропоновані до законопроєкту зміни розглянуть у Верховній Раді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus